Реакција на неистину Београдског центра за безбедносну политику

мај 2, 2019

У свом одговору на деманти Националне авангарде на порталу Пешчаник, госпођа Стојановић-Гајић, директор Београдског центра за безбедносну политику, детаљно образлаже ствари које нису тема демантија. Зато сматрамо да је у интересу јавности да се укаже на њене проблематичне тврдње:

Страх 1 – Унутрашњи непријатељи;

Национална авангарда је указала на неистину коју је изјавила госпођа Стојановић-Гајић, а то је да су се на нашој конференцији независни медији и цивилно друштво означени као  унутрашњи непријатељи и непријатељи демократије. Наглашавамо да то на нашој конференцији није било речено. Да би се једна неистина претворила у истину ми смо под салвом напада.

Страх 2 – Монопол над јавном расправом;

Очигледно да указивање Националне авангарде на чињеницу да постоји монопол над јавним расправама о важним друштвеним питањима представља велики проблем. Указујемо и указиваћемо да је цивилно друштво у Србији заробљено од стране оних који тај простор сматрају својим приватним власништвом.

Страх 3 – Солидарност са представницима сектора безбедности;

Национална авангарда сматра да је једино конструктивна критика значајна за важне друштвене теме као што је безбедност. Ми се не сврставамо уз појединце већ уз интерес заједнице и Устав Републике.

Страх 4 –  Отпор – заробљена држава

На срећу грађана, Србија није заробљена држава, заробљени су само делови цивилног друштва који деценијама инсистирају на монополу над јавним расправама и на сваку појаву нових удружења реагују увредама и неистинама.

Страх 5 – Другачији патриотизам

Национална авангарда не пребројава патриоте. Ми смо због свог патриотизма константно под салвама напада – трпимо увреде и најгори говор мржње, док се неко хвали патриотизмом који изгледа има своју тачну вредност. По евиденцији АПР-а, само у 2017. години вреди 55 милиона динара донација.

Секретаријат Националне авангарде