Амерички избори за Сенат – слобода или социјализам

нов 7, 2020

У новембру 2020. године су истовремено са председничким изборима у САД одржани и избори за амерички Сенат. Колико су ови избори били значајни, довољно говори количина новца уложена у традиционално републиканским државама ради уклањања последње препреке за спровођење идеологије радикалне левице – оличене у Демократској странци. Зашто је то тако? Зашто демократе желе да постану већина у Сенату?

Једна од кључних функција америчког Сената је избор за судије Врховног суда, које предлаже председник САД. Врховни суд ограничава моћ извршне власти и чува идеје које баштини америчко друштво кроз два и по века постојања. Чува идеје очева оснивача и Америчке револуције. Идеје слободе, правде, и једнакости у шансама. Демократама је потребна већина у Сенату у намери да прошире састав Врховног суда и да од њега направе партијску институцију за реализацију идеја радикалне промене америчког друштва.

Примера ради, републиканци из Јужне Каролине су неколико пута оптуживани за расизам, иако су баш из ове савезне државе дали првог Aфроамериканца (Тим Скот) у историји који је био и конгресмен и сенатор. Истраживања показују да питања расних и етничких односа (или сукоба), на основу којих радикална левица покушава да преузме Сенат, уопште нису најбитније теме за америчке грађане. Својом изборном вољом грађани то потврђују. Економија је прво и најбитније питање, а оно је и фундаментално поље сукоба идеологија супротстављених у САД.  Тако је Роџер Маршал, републикански сенатор из Канзаса, након победе изјавио да су грађани изабрали слободу уместо социјализма. Желећи да га победи, његова противкандидаткиња из редова демократа Барбара Болијер имала је чак четири пута већи буџет за изборну кампању од Маршала (24 милиона наспрам 6 милиона долара).

Линдзи Грејем, републикански сенатор из Јужне Каролине, у свом победничком говору 3. новембра изјавио је да је његов противкандидат из Демократске странке Џејм Херисон имао највећи буџет за сенаторске изборе у историји Сједињених Држава (скоро 40 милиона долара више од републиканског кандидата). Међутим, ни толика количина новца није била довољна да републикански сенатор буде поражен. За целу изборну трку у САД демократе су потрошиле скоро дупло више него њихови републикански противници. Грубе процене утврђују да су демократе потрошиле скоро 7 милијарди, док су републиканци потрошили нешто мање од 4 милијарде долара. Као што видимо, радикална левица у лику Демократске странке била је спремна на све – од немира до улагања велике количине новца – само да би преузела полуге власти и угрозила америчку слободу.

Освојивши преко 70 милиона гласова грађана на председничким изборима Републиканска странка је остварила свој најбољи резултат у историји. Раст подршке забележен је готово међу свим етничким групама и друштвеним категоријама у САД. Оволика подршка грађана конзервативним идејама омогућиће одбрану америчког Сената и друштва од идеологије радикалног социјализма. Подршка идејама слободе, једнакости шанси и правде јасно указује да су грађани Америке и даље велика препрека победи социјалистичког екстремизма, који прети да постане глобалан.