Национална авангарда: Осуда дестабилизације БиХ и угрожавање регионалног мира

дец 14, 2020

Удружење грађана Национална авангарда, на 25. годишњицу од потписивања Дејтонског мировног споразума, осуђује организовану кампању која се последњих недеља води у многим домаћим, регионалним и европским медијима против овог споразума, који представља камен темељац мира у Босни и Херцеговини и целом региону Западног Балкана.

Нападима су изложени и јемци споразума, чини се, само зато што су прихватили одговорност за његово спровођење. Сматрамо да је циљ ових напада очигледан. А то је стварање „новог Дејтона“ којим би се под изговором стварања функционалне државе унитаризовала БиХ и укинула Република Српска. Намера је да се Србији као гаранту Дејтона, разним уценама и притисцима политички вежу руке.

Кампањи су се, очекивано, придружили и неки медији и појединци из наше земље. Ту пре свега мислимо на Милана Антонијевића из Фонда за отворено друштво који је рекао да би престанак деструктивног мешања Србије у унутрашње прилике у БиХ требало да буде предуслов за европске интеграције. Овај иступ само је део кампање коју су претходних недеља својим изјавама повеле личности попут Соње Бисерко, Ива Висковића, Дејана Јовића, Дубравке Стојановић и осталих, које су преносили Дојче веле, Ал Џазира, Пешчаник, Данас, али и други медији.

Јасно је да припадници лажне другосрбијанске елите покушавају да оптуже Србију за деструктиван утицај на дешавања у Босни и Херцеговини, како би добили легитимитет за тезу о укидању Републике Српске. Намерно се изоставља чињеница да сарадња између Србије и БиХ никада није била на вишем нивоу. О томе, сам за себе, говори читав низ пројеката иницираних и покренутих од стране званичног Београда у последњих 8 година.  Ту мислимо на изградњу аутопута на линији Београд–Сарајево, завршетак моста који повезује Љубовију и Братунац, затим изградњу моста на Сави код Раче и нарочито велику помоћ која је упућена у току борбе против коронавируса.

Подсећамо и на немили догађај из јула 2015. године, када је тадашњи премијер, а данас председник Републике Србије Александар Вучић, због покушаја да историјски помири ова два народа практично линчован у Поточарима. За такав монструозни напад нико до данас није одговарао. У исто време, државно руководство Републике Србије ни у једном тренутку није довело у питање територијални интегритет Босне и Херцеговине, што се доказује милионским пројектима који су иницирани како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ. Тиме је са српске стране исказано максимално поштовање како према држави Босни и Херцеговини, тако и према Бошњацима, као релативно већинском народу у тој држави.

Из свега наведеног постаје јасно да су оптужбе на рачун званичне Србије за деструктивно мешање у БиХ не само контрапродуктивне већ и бесмислене. Оправдање да је унитаризација БиХ неопходна како би се у њој боље живело није тачно, што показује чињеница да су САД најразвијенија економија света, а нису унитарна држава.

Сматрамо да они који дају подршку бошњачком максималистичком циљу унитаризације, а мировну гаранцију Србије називају дестабилишућом отварају врата потенцијалном стању хаоса, које је пре потписивања овог мировног споразума владало на простору БиХ.