Деманти Београдском центру за безбедносну политику

апр 29, 2019

Удружење Национална авангарда мора да реагује поводом последњег гостовања госпође Соње Стојановић Гајић, директорке Београдског центра за безбедносну политику на телевизији Н1 где су још једном изречене, благо речено, неистине о активностима нашег удружења.` Госпођа Стојановић-Гајић је изјавила да је на Конференцији Националне безбедности одржаној петог октобра прошле године, у организацији Националне авангарде, представник БИА истакао да су независни медији и цивилно друштво непријатељи демократије.

То је неистина.

Представник БИА је истакао да постоје делови цивилног друштва, медија и синдиката који имају одређене субверзивне активности. Очигледно је да госпођа Стојановић-Гајић намерно генерализује и замењује тезе како би наставила да, у складу са деловањем дела других организација цивилног друштва, брани своје утврђене позиције монопола одлучивања шта је демократија, демократско управљање и ко је демократа, а ко није. Ко сме да буде организација цивилног друштва, а ко не.

То је све у складу са тврдњама које Београдски центар покушава да заговара у претходним месецима, да је сектор безбедности у Србији заробљен од стране недемократа по мери госпође Стојановић-Гајић и њених сарадника. Национална авангарда одбацује те тезе јер чињеница да нам се нешто не свиђа не значи да је нека пракса аутоматски недемократска. Национална авангарда, напротив, тврди да је цивилно друштво заробљено од стране организација које сматрају да имају потпуни монопол на учешће у процесу креирања и надзора јавних политика у Републици Србији. И не презају ни од клевета, измишљотина и неистина како би свој монопол сачували. 

Госпођа Стојановић-Гајић истиче и да не постоји дијалог са цивилним друштвом у процесу доношења стратешких докумената у области националне безбедности. Став директорке Београдског центра за безбедносну политику о овом процесу, који и даље траје – дакле није завршен (!), јасно показује понашање заробљеног цивилног друштва јер је процес оцењен недемократским и ауторитарним пошто није спровођен како „независни“ истраживачи желе да изгледа. Под маском независности отмичари цивилног друштва покушавају да заговарају своје интересе, или интересе својих донатора, нема неке велике разлике.

Отуда и стална оптужба Београдског центра и његових истомишљеника у делу цивилног друштва о деловању владиних невладиних организација, у које сврставају и Националну авангарду – иако се она искључиво финансира од стране својих чланова, а лако је увидом у финансије организација цивилног друштва у Србији видети да се највећим делом финансирају од влада. Истина, најмање од владе Републике Србије.

Директор Београдског центра критикује обраћање Генералштаба Војске Србије по питањима потенцијалног државног удара. Удружење Национална авангарда пружа пуну подршку деловању Војске Србије и њеног руководства на пажњу у утврђивању претњи и опасности по националну безбедност Републике Србије. Те ако колегијум Генералштаба сматра да је потребно да се огласи о претњама државног удара, ми сматрамо да треба да се огласи јер су то најодговорнији представници нашег сектора безбедности које ми, грађани Србије, плаћамо да брину о нашој безбедности.  За нас то није ријалити како га назива госпођа Стојановић-Гајић и њени истомишљеници, већ став вредан пажње о коме грађани морају да буду информисани.

Секретаријат Националне авангарде