Да ли Никола Самарџић подржава оправдање Јасеновца?

авг 2, 2020

Удружење „Национална авангарда” реагује поводом скандалозног твита корисника @Iggyb666 од 30. јуна 2020. године. Садржај спорног твита је следећи:

„Srbija je u glibu mitomanije svinjokradice i konjokradice Karađorđevića. Oni su trudnoj ženi odsekli sise, izmislili Kosovski boj, stvorili Spc, izmislili svetog savu i ostale gluposti, napravili ršum u Cg i Kosovu. Jasenovac je odgovor na njihovu vladavinu, nema većih zlotvora.”

Према нашем мишљењу, посебно забрињавајућа чињеница је то што је професор Никола Самарџић показао да одобрава садржај спорног твита, кроз његово, жаргонски речено, „лајковање”.

Улазак у дебату око владавине Карађорђевића био би грешка и удаљавање од суштине. У горе поменутом твиту оправдава се логор смрти Јасеновац, фабрике смрти за стотине хиљада мушкараца, жена и деце. Фабрике смрти за Србе, али и Јевреје и Роме. Ово је недопустиво и представља прихватање аргументације о кривици једног народа који треба казнити његовим уништењем.

Желимо да објаснимо и порекло тезе о историјској кривици српског народа, чији су аутори не само усташе  него и комунисти.  На Конгресу Комунистичке партије Југославије у Дрездену 1928. године класична марксистичка теза о угњетавачкој класи надограђена је у тезу о „угњетавачкој нацији” у вишенационалним државама. У Краљевини Југославији као „угњетавачку нацију” која живи на рачун других нација комунисти су одредили српски народ. Усташе су заступале идентичну тезу о угрожености хрватског народа од стране Срба. Сходно томе, не чуди што су југословенски комунисти отворено подржавали клеронацистички усташки покрет пре али и за време Другог светског рата. У службеном гласилу Централног Комитета Комунистичке Партије Југославије ”Пролетер” из 1932. године стоји следеће:

„Комунистичка партија поздравља усташки покрет личких и далматинских сељака и ставља се у потпуности на њихову страну. Дужност је свих комунистичких организација и сваког комунисте да тај покрет потпомогну, организују и предводе.“

Подршка се претворила у примере сарадње током рата, а један од тих примера је онај из 1943. током мартовских преговора. Према сведочењу Милована Ђиласа југословенски комунисти су у преговорима о једној врсти ратне координације у потрази за примирјем са немачким нацистима, учествовали са делегацијом коју су чинили Коча Поповић, Владимир Велебит и Милован Ђилас. Из овога произилази да је могућа подршка чак и нацистима како би се сузбила такозвана ”великосрпска угњетавачка нација” у процесу комунистичке револуције. Тако је измишљена историјска кривица на основу које је комунистичка елита у СФРЈ правдала злочине против Срба, укључујући и Јасеновац и друге логоре смрти. Ово учење са израженим аутошовинизмом у савременој Србији наставила је другосрбијанска лажна елита, очигледно верна дрезденским постулатима из 1928. године.

Узнемирени полемикама у вези са поменутим твитом и ставовима професора Николе Самарџића,  желимо да, у циљу разјашњења, поставимо професору следећа питања: Како објашњава тезу да Српска православна црква постоји тек од Карађорђевића, као и да је Свети Сава измишљен? Какав је његов став о Јасеновцу, где је брутално мучено и убијено најмање 700.000 Срба, Јевреја и Рома? Какав је његов став о посебним логорима за децу у НДХ? Који су, према његовом мишљењу, разлози спровођења геноцида над Србима и Јеврејима у НДХ? Који су разлози деценијског прикривања истине о Јасеновцу?