Полицајци својим телима бране народну сувереност од антидржавног насиља

јул 15, 2020

Удружење „Национална авангарда” најоштрије осуђује организоване насртаје на сектор безбедности, а посебно на Полицију и Жандармерију Републике Србије. Током претходна четири дана српска јавност, али и шира међународна јавност, била је сведок вишеструких насилних напада на институције Републике Србије од стране организованих група екстремиста, а под изговором мирног окупљања грађана.

Посебну димензију овог политичког насиља представља то што је изведено у ситуацији када се Република Србија суочава са опасношћу од избијања неконтролисане пандемије ковида 19, чиме се и посредно урушава здравствени систем, јавно здравље и животи грађана Републике Србије.

Против припадника српске полиције коришћени су: ножеви и друго хладно оружје, металне штангле, каменице, калдрма, одваљени асфалт, стаклене флаше, неотворене лименке, топовски удари, пиротехника, сузавац. Забележен је и један случај залетања моторним возилом у групу полицајаца. Припадници полиције су псовани, вербално понижавани, на њих је уринирано. Крајњи биланс овог монструозног насиља је 130 повређених српских полицајаца.

Синхронизовано са физичким насиљем на улицама, припадници српских снага безбедности постали су мета напада у одређеним медијима и на друштвеним мрежама. Од избијања насиља на улицама Београда ствара се наратив који српску полицију представља као насилну и бруталну, а хулигане као мирољубиву страну. У ту сврху користи се одговарајућа терминологија. Репортери хулигане упорно називају мирним демонстрантима и незадовољним грађанима.

Пример пристрасног извештавања је једна ситуација у ноћи 7. јула. Док каменице и други предмети бачени ка полицији пролећу кроз кадар камере, на основу извештавања репортерке „Н1” могло би се закључити да су демонстранти мирни и да се ништа не догађа. Изреволтиран оваквим извештавањем, њој се у том тренутку неочекивано обраћа један од малобројних припадника српске полиције и позива је да каже истину.

Док трпе монструозно насиље на улици, на друштвеним мрежама припадници српске полиције су под нападом лажних вести. Припадници полиције се дехуманизују – као да немају идентитет, родитеље, породицу, децу. Њихова имена, слике и адресе становања се објављују само у вези са неком наводном бруталношћу, тј када је потребно да се од припадника полиције и њихових породица направи мета. Са друге стране, хулиганима није довољно дати неутрални статус тобоже незадовољних младића, већ им се даје и људски лик. У кратким укључењима наводно случајних пролазника сазнајемо за њихове тужне емотивне приче. Тако сазнајемо о њиховим преминулим родитељима, последњем унучету које не жели да напусти Србију али ће морати, другарици која је брутално претучена, првом комшији који не може да се запосли и слично.

На друштвеним мрежама су кружила и бројна упутства како се „припремити за протесте”. У њима се, између осталог, објашњава како вратити сузавац према полицији, како га угасити, како лакше уморити полицајца који је под заштитном опремом.

Због злонамерно осмишљене лажне слике којом се жели обманути јавност, желимо да грађане боље упознамо са законским основама полицијског деловања. Овом приликом важно је нагласити да је члановима 322 и 333 актуелног Кривичног законика прописано следеће: ко спречава или изврши напад на службено лице у вршењу службене дужности казниће се затвором у трајању од једне до пет година.

Поред тога, од изузетне важности је истаћи под којим условима полицијски службеници могу примењивати средства принуде како би се избегло олако означавање сваког поступка полиције као полицијске бруталности. Актуелним Законом о полицији, употреба средства принуде спада у једно од полицијских овлашћења. Поменути Закон у члану 105 јасно дефинише када и у којим условима се могу користити средства принуде, па је тако у члановима 110 и 113 јасно дефинисано да полицијски службеници могу користи физичку снагу и службену палицу за савладавање отпора или одбијање напада. Даље, чланом 115 и 117 јасно је одређено да се службени пси и коњи могу користити у циљу успостављања нарушеног реда и мира, као и раздвајање, потискивање или запречавање проласка лица.

Полиција је у ова четири дана деловала крајње дефанзивно и уз минимални број људи како би спречила непотребну штету по безбедност и имовину грађана. При томе, полиција није употребљавала специјална возила и уређаје за избацивање млазева воде према групи лица, који су дозвољени чланом 106 Закона о полицији.

Овде желимо и да упоредимо поступке српске полиције са другим полицијама у свету. При овоме наглашавамо да ове полиције нису непосредно браниле уставни поредак, а ухапшена лица нису била у директном нападу на службено лице.

Дуже времена Француску, посебно Париз, потресају насилни протести тзв. „Жутих прслука”. Француска полиција и жандармерија те протесте разбијају различитим методама. Посебан метод је употреба несмртоносног оружја које се назива „флешбол”, чији пројектили имају почетну брзину као метак из ватреног оружја. Иако несмртоносно, ово оружје може да нанесе тешке повреде – губитак очију, посекотине по лица, подливе по телу. Гумени меци се испаљују у висини главе. Француска полиција је у неким случајевима користила то оружје чак и када изгредници нису били у нападу на њу. Од овог оружја често настрадају и новинари иако су јасно обележени како не би били повређени. Често се користе и водени топови, и то најчешће против протестаната и новинара који не учествују у сукобу. Забележени су и случајеви недоличног понашања према лицима која нису способна да угрозе полицију, кao на пример, када су мере принуде примењене над особом у инвалидским колицима.

Ни немачка полиција није имуна на бруталности према особама које се опиру хапшењу, чак и ако су у питању особе женског пола. Приликом хапшења изгредника користи се сваки доступан метод и инструмент, па чак и ватрено оружје. Јуриши полиције се често заврше бројним повредама изгредника. А слично француској, немачка полиција не избегава да примени силу над повређеним протестантима.

Британска полиција је позната по томе што често користи коњицу у разбијању демонстрација. Полиција на коњима се немилосрдно залеће у густе гомиле демонстраната, изазивајући повреде услед стампеда.

Током протеста у САД у јуну ове године имали смо прилике да видимо колико широка овлашћења има полиција. Бројни су примери немилосрдног одгуривања старијих особа и жена, ударање протестаната који мирно седе на земљи, погађање сигналним ракетама. Често је и коришћење полицијских аутомобила и мотора као оружја, где полицајци газе окупљене људе уколико процене да им је живот угрожен.

Удружење „Национална авангарда” позива цивилни сектор да дâ пуну моралну подршку припадницима служби безбедности и стане уз легалну и легитимну одбрану уставног и грађанског поретка Републике Србије.