Позивамо тужилаштво да истражи дешавања у Општој болници у Новом Пазару

јул 4, 2020

Удружење „Национална авангардаˮ позива тужилаштво Републике Србије да обави потребне предистражне радње ради утврђивања постојања услова за покретање истраге по основу кршења Кривичног законика Републике Србије, и то:

члана 248 – Непоступање по здравственим прописима за време епидемије;

члана 278 – Изазивање опште опасности.

Повод за наше реаговање је изјава др Мирсада Ђерлека објављена 4. 7. 2020. године на сајту РТС-а. У њој се наводи „да се тренутно на боловању налази 70 лекара, медицинских техничара и сестара који су запослени у Општој болници Нови Пазарˮ. Ђерлек је довео у питање оправданост овог броја најавом да ће спровести интерну истрагу, те казнити отказом све за које се утврди да се налазе на „лажном боловањуˮ.

Позивамо тужилаштво да на основу горе поменутих чланова Кривичног законика утврди одговорност свих лица запослених у Општој болници у Новом Пазару, а за која се интерном истрагом управе болнице утврди да су на „лажном боловањуˮ. Такође, позивамо тужилашто да утврди да ли је одлазак горе поменутих здравствених радника из Опште болнице у Новом Пазару на „лажно боловањеˮ био подстрекиван, синхронизован, или на било који начин организован. И ако јесте, од стране кога?

Упућујемо овај позив тужилаштву имајући у виду тешку епидемиолошку ситуацију у Новом Пазару, која је резултирала губитком људских живота, као и организовану политичку злоупотребу тренутне ситуације кроз забрињавајуће покушаје ширења међунационалне нетрпељивости. „Национална авангарда” сматра да је неопходно да цела држава Србија стане иза напора доктора Ђерлека и других часних људи, који настоје да опасност по јавно здравље грађана Новог Пазара отклоне у најкраћем могућем року.