Хришћани из државног система Црне Горе отказују послушност антихришћанском режиму Мила Ђукановића

јун 29, 2020

Удружење грађана „Национална авангарда” жели да укаже на све видљивију побуну у црногорском државном апарату против режима Мила Ђукановића. Први пут службеници и намештеници државног апарата масовно отказују послушност Ђукановићу. Да не буде забуне, под том послушношћу се подразумева грубо кршење законâ и Устава Црне Горе. Од људи у судском и безбедносном апарату се тражи да погазе своју људскост, али и професионалност. Од њих се захтева да приводе, хапсе и батинају своје пријатеље, комшије и суграђане.

Вук Вуковић, припадник интервентне јединице полиције и учесник у литијама у Будви, пре три дана је дао отказ. Пре њега је то учинио дугогодишњи припадник полиције у Будви Борис Јанковић. У децембру 2019, после 30 година службе, отказ је дао Милоје Шћепановић. По његовим речима, није желео да учествује у „акцијама полиције против грађана”. Упркос стравичним притисцима и претњама отказом из службе, полицајац Илија Зековић стао је на чело литије у Бару – носећи часни крст. У децембру се десио и случај Милорада Ивановића и групе полицајаца у Подгорици. Том приликом део групе је желео да претуче Ивановића, док га је други део групе полицајаца видно бранио.

Одборник ДПС-а у Скупштини општине Беране, професор гимназије Радош Раичевић,  поднео је оставку на ту функцију, али и напустио редове партије.

Отпора има и у војсци Црне Горе упркос отвореним претњама отказом и позивом припадницима војске да уходе и пријављују своје колеге које учествују у литијама. Ипак, официр Здравко Касалица је јавно позвао на супротно – „Поздрав за народ мој и пријатеље. Видимо се у недјељу, ако бог дâ”. У мају ове године судије из Никшића су се писмено изјасниле да не желе да прихвате случај владике Јоаникија и никшићких свештеника, ухапшених на Светог Василија Острошког. Поучен овом „побуном савести”, режим је пре неколико дана поступак против представника општине Будва покренуо пред судом у Подгорици, уместо пред будванским судом.

Честитамо овим храбрим људима који су кренули тешким путем правде и истине. Надамо се да ће још оваквих светлих примера.