Зашто уредништво листа ”Данас” нетачно извештава о Националној авангарди

јун 22, 2020

Удружење грађана „Национална авангарда“ скреће пажњу јавности да је наш одговор на питање новинара Вука Јеремића из дневног листа „Данас“ пренет нетачно и на непрофесионалан начин. Нашем удружењу је тражено да се изјасни поводом саопштења Националног конвента о ЕУ у Србији, од 17. јуна 2020. године, у којем нас је Наташа Драгојловић лажно оптужила да „нападамо“ истраживача БЦБП-а Сашу Ђорђевића, као и представнике медија.

Прво је наш одговор различито пренет у београдском и новосадском издању листа „Данас“. У београдском издању листа „Данас“, од 19. јуна 2020. године, у тексту под насловом „Увредљивим снимцима бране Данила Вучића“ објављен је наш одговор на питање новинара Вука Јеремића о поменутом саопштењу. У њему смо се јасно и недвосмислено оградили од, нама непознатог, портала Присмотра и одговорили зашто сматрамо конкретне изјаве Саше Ђорђевића „демонизацијом сина председника Републике“. У новосадском издању листа Данас од 19. јуна 2020. године, у истом тексту под истим насловом, стоји да наше удружење није хтело да одговори на горе поменута питања. Иста, неистинита тврдња, се 19. јуна. 2020. године налазила и на сајту листа „Данас“ у електронској верзији.

Потом је, у издањима за Београд и за Нови Сад од 20. јуна 2020. године исправка унета нетачно и на крајње непрофесионалан начин, тако да су читаоци доведени у заблуду. Читаоци су доведени у заблуду насловом „НА: Демонизација због наслова“, који је наслов новинара, а не цитат нашег удружења. Исто тако, новинар листа „Данас“ није поставио питања у вези са „нападима“ како је наведено у првој реченици исправке. Снимак Националне авангарде није напад већ критика деловања господина Саше Ђорђевића.

Сматрамо да је на овај начин, јавност која чита овај дневни лист обманута о нашем ставу по овом питању. Удружење Национална авангарда је тражило поновну исправку од редакције дневног листа „Данас“.