Напад Наташе Драгојловић на слободу мишљења и говора (чланова) Националне авангарде

јун 19, 2020

Удружење грађана „Национална авангарда” је принуђено да реагује на саопштење Наташе Драгојловић, дато у име Националног конвента о Европској унији у Србији, 17. јуна 2020. године. „Национална авангарда” ово саопштење схвата као бруталан покушај застрашивања и ућуткивања чланова нашег удружења. „Национална авангарда” нема никакве везе, нити је икада чула за постојање поменутог портала „Присмотра”. Спомињање имена нашег Удружења уз нешто што је неко други радио сматрамо крајње злонамерним обмањивањем јавности. У овоме не можемо a да не видимо намеру да се туђа дела припишу „Националној авангарди”.

У саопштењу Наташе Драгојловић одмах се у првој реченици износи ноторна неистина, а то је да „Национална авангарда” оптужује истраживача БЦБП-а Сашу Ђорђевића да „прети председнику”. Таква, нити слична, реченица једноставно не постоји у нашем видео-споту. Радујемо се што је остављен Јутјуб линк до поменутог видео-спота, па свако иоле добронамеран и ко се иоле користи српским језиком може да види да Наташа Драгојловић говори неистину. У следећој реченици Наташа Драгојловић лажно цитира наше саопштење и каже: „Низом објава у континуитету они покушавају да БЦБП означе као непријатељску организацију која „има агенте и изводи операције”. Удружење „Национална авангарда” никада није ни у једном свом саопштењу употребило речи „непријатељски”, „агент” и „операција”. Ово је још једна ноторна неистина Наташе Драгојловић и Националног конвента. Позивамо све заинтересоване да се у то увере преко наше интернет странице, друштвених мрежа и нашег Јутјуб канала.

Још једна неистина је довођење у везу нашег Удружења са нападима на медије. Оштро осуђујемо овакве инсинуације. Изразито наглашавамо да наш однос са недељницима „НИН” и „Време” сматрамо добрим и професионалним, јер су наше реакције и критички текстови увек били пренети у овим недељницима. Наши текстови су излазили у бројевима 3542. Недељника „НИН” од 15. 11. 2018. и 3545. Недељника „НИН” од 6. 12. 2018. године. Такође, наш текст je објављeн у недељнику „Време” у броју 1454. од 15. 11. 2018. године. Желимо да искористимо прилику да нагласимо своју подршку уредницима Милану Ћулибрку и Јовани Глигоријевић да у складу са законима Републике Србије савесно обављају своје уређивачке послове.

У демократској држави са слободним цивилним друштвом сви су подложни критици и свако има право да износи своју критику. „Национална авангарда” ће наставити да критикује све што сматра да је у јавном интересу. Наша критика је апсолутно увек у складу са Кривичним законом Републике Србије. Овај закон каже: „Неће се казнити за дело из ст. 1. до 3. овог члана учинилац, ако је излагање дато у оквиру озбиљне критике у научном, књижевном или уметничком делу, у вршењу службене дужности, новинарског позива, политичке делатности, у одбрани неког права или заштити оправданих интереса, ако се из начина изражавања или из других околности види да то није учинио у намери омаловажавања”.

Ово није први пут да је „Национална авангарда” мета напада заробљеног цивилног друштва у Србији. Ови напади увек долазе у две форме. Прва је лажно представљање наше аргументоване критике као обрачуна, односно угрожавања нечије безбедности и претње судским тужбама. Оваква претња неоснованим судским тужбама се у америчкој терминологији назива „Стратешка судска тужба против јавне партиципације”. Намера такозване Lawsuit slap је да цензурише, застрашује и ућуткује критичаре, претећи им теретом трошкова правне одбране уколико не напусте своје критике и ставове.

Друга форма напада долази кроз систематску медијску стигматизацију наших чланова, што је остављало последицу посебно на женске чланове нашег Удружења. За три године постојања „Националне авангарде” наши чланови су вређани и блаћени, увек уз ноторне неистине. Називали су нас: екстремистима, фашистима, нацистима, насилницима, издајницима, убицама, плаћеницима, шибицарима, рушитељима и другим погрдним именима. Објављивана су наша имена, адресе становања и запослења. Телевизија Н1 је слике наших чланова објавила налик сликама са потернице. Многобројно пута нам је прећено смрћу, пребијањем и другим облицима насиља. Адреса наше канцеларије се налази на електронској мапи „Где спава фашиста?”, на порталу „Где живи екстремизам?”, што сматрамо директним позивом на насиље над нашим члановима. Креатори ове мапе су Центар за подршку женама и Антифашистичка коалиција уз подршку Фондације за отворено друштво Србија.

Искрено смо зачуђени размерама непрофесионалности исказане само у овом саопштењу Наташе Драгојловић. Сматрамо да би државни органи Републике Србије требало да изложе евалуацији стручни кредибилитет особа које се хвале сарадњом са државом, док у исто време састављају текстове оптерећене неистинитим исказима. Искрено смо забринути да оваква нестручност угрожава пријатељске односе које Србија има са Европском унијом, а пре свега са Сједињеним Америчким Државама.

Све ово нас неће уплашити да наставимо да се снагом аргумената и здраворазумском критиком боримо за грађанску и демократску Србију у којој има места за све, па и за чланове „Националне авангарде”, чија су људска права угрожена. Као млади људи, наставићемо да верујемо у идеале слободе говора и политичке толеранције какви постоје у Сједињеним Америчким Државама и земљама Европске уније.