Суд у Загребу легализовао усташки поклич „за дом спремни” — реакција

јун 12, 2020

Удружење „Национална авангарда” реагује на још један акт државне ревитализације неонацизма и фашизма у Хрватској. На овај случај смо већ упозоравали пре три месеца. Судије Високог прекршајног суда у Хрватској тада нису успеле да се усагласе да ли усташки поклич „за дом спремни” треба правно квалификовати као прекршај или не. Међутим, прошле недеље суд је двотрећинском већином одлучио да овај поклич није прекршај и да се може слободно користити.

Подсећамо да је усташки поклич „за дом спремни” представљао позив на убијање милион Срба, Јевреја и Рома у Независној Држави Хрватској. Он је саставни део грба Хрватских одбрамбених снага, који и данас видимо на мисама посвећеним усташама побијеним у Блајбургу. Такође, овај грб је био посебно истакнут на миси за убијене фашисте која је недавно одржана у Сарајеву. Табла Хрватских одбрамбених снага са натписом „За дом спремни” у меморијалном центру Јасеновац дуго је представљала најморбидније исмевање српским, јеврејским и ромским жртвама.

Ствар која нас као удружење највише брине јесте потпуни изостанак реакције из међународне заједнице на ову срамну одлуку Високог прекршајног суда Хрватске и констатни успон фашизма. Од другосрбијанских интелектуалаца и невладиних организација нисмо ни очекивали да се огласе овим поводом, пошто на усташтво и фашизам у Хрватској ћуте деценијама.