Филип Балуновић жели атмосферу грађанског рата у Србији – реакција

мај 31, 2020

Удружење „Национална авангардаˮ реагује поводом текста Филипа Балуновића под насловом „Србији је потребан прави политички сукобˮ, објављеног у новом броју недељника „Времеˮ. У њему се отворено позива на грађански рат у Србији.

Желимо да скренемо пажњу јавности на екстремне политичке ставове аутора изнете у овом бољшевичком тексту. Тврди се да је Србији „више него икада потребна атмосфера грађанског ратаˮ, „продубљивање поделаˮ и „заоштравање сукоба како би се избегла замка парламентарног дијалога уз очување постојећих односа моћиˮ. Текст је одличан пример како размишља екстремно крило „друге Србијеˮ. Испод идеолошке фасаде левог либерализма и даље се крије употреба политичког насиља и грађански рат као најбоље средство доласка на власт.

Подсећамо да су пре 75 година идеолошки узори Филипа Белуновића на власт дошли управо помоћу грађанског рата који су изазвали у Србији. Последице су биле десетине хиљада мртвих, терор на цивилним становништвом, разорена села и градови. Задатак сваког разумног човека јесте тежња да се таква катастрофа Србији више никада не понови.

Апелујемо на остатак цивилног сектора да најоштрије осуди бољшевичку реторику Балуновића, мада сумњамо да ће до тога доћи јер је цивилни сектор у Србији заробљен управо од стране другосрбијанских НВО. Све политичке чиниоце позивамо да спрече стварање атмосфере грађанског рата. Покажимо да је Србија парламентарна демократија у којој су екстремне идеје доласка на власт преко лешева својих суграђана само ружна прошлост.