Марко Драјић из БЦБП-а сарадњу српских власти са Ричардом Гренелом сматра опасном — реакција

мај 26, 2020

Удружење „Национална авангарда” скреће пажњу јавности на студију „Маске су пале – Србија у геополитици пандемије” Београдског центра за безбедносну политику. Као предводник заробљеног цивилног друштва, БЦБП је одлучио да овом назови „научном студијом” арбитрира у томе колико Србија може и сме да буде независна.

БЦБП јасно потврђује своје залагање за независност Косова и Метохије, на шта је „Национална авангарда” указивала од почетка своје борбе против заробљеног цивилног друштва. Тзв. „Косово” се све време третира као независна држава, а Србија као неко ко угрожава ту независност. БЦБП инсистира на одбацивању идеје разграничења Срба и Албанаца јер би се тиме угрозила етничка држава Албанаца на Косову. Међутим, врхунац огољености заступања страног интереса у овој анализи јесте замерка Србији што није спречила рушење владе Аљбина Куртија. Цела студија би могла да се сажме у једну реченицу, која гласи: Република Србија је на путу геополитичке пропасти јер не прати слепо бирократију финансијера БЦБП-а, већ се бори за своје интересе и код других светских центара моћи.

Посебно упада у очи гротескна критика српских власти због јачања односа између Србије и Сједињених Америчких Држава. Притисак САД на Приштину да укине таксе на српску робу означава се као „непропорционална санкција” према Албанцима.

На крају, одлични односи српских власти са Ричардом Гренелом, директором свих америчких тајних служби и човеком од поверења Доналда Трампа, означени су као „опасни”. „Национална авангарда” je сагласна да су одлични односи Вашингтона и Београда опасни. Опасни по интересе финансијера који финансирањем организација попут Београдског центра за безбедносну политику раде и против Вашингтона и против Београда.