Позив БЦБП-у да почне отворено да се бави политиком

мај 23, 2020

„Национална авангарда” реагује на још један у низу неаргументованих и паушалних напада Београдског центра за безбедносну политику на сектор безбедности Републике Србије. У питању је анализа под називом  „Сектор безбедности у ванредном стању”, коју потписује пет истраживача Центра, на челу са Сашом Ђорђевићем. Након детаљног увида у њу морамо да реагујемо како бисмо спречили обману грађана преко средстава јавног информисања. Поменута анализа обилује политизацијом – политичким оценама деловања током ванредног стања. Приступ истраживача није анализа резултата и бројки, јер би онда њихов циљ – сликање у најцрњим бојама сектора безбедности – био неуспешан. Уместо тога, врши се анализа формалних оквира заснованих на само једном, лажном, аргументу – неспремности Србије за пандемију коронавируса.

При свом разматрању деловања Војске Србије, БЦБП се води својим старим методом „рекао ми један човек”, јер свака изнесена тврдња заснована je на речима неког анонимног саговорника. Међутим, паушалност и политизација достижу свој врхунац у оцени рада полиције Србије. Тенденциозно и злонамерно, анализа издваја само три примера наводног лошег односа полиције према грађанима, иако је у току ванредног стања полиција реаговала против прекршилаца око 7.800 пута.

„Национална авангарда” се пита која је поента доказивања потпуне неспремности Србије током пандемије болести ковид 19? Посебно када се зна да су Шпанија, Италија, Британија и Сједињене Америчке Државе неупоредиво горе прошле, управо због своје неспремности. У Србији пацијенти нису лежали по ходницима болница, нису сахрањивани у масовне гробнице, нису се тукли због хране. Србија је много слабија у односу на ове државе, а имали смо неупоредиво мање жртава. Имајући све ово у виду, мислимо да једини мотив урушавања позитивне слике о српској војсци и полицији може да буде – политички.

Било би поштено од дама и господе из Београдског центра за безбедносну политику да напусте продавање магле објективности и почну отворено да се баве политиком. Удружење „Национална авангарда” их подстиче да коначно изађу из ормара и покажу своје, нама јасно, политичко опредељење.