Шта стоји иза насиља Црногорског режима?

мај 20, 2020

Удружење „Национална авангарда” жели да скрене пажњу јавности на однос другосрбијанских НВО према дешавањима у Црној Гори. Квазиграђанисти и квазидемократе који нам годинама указују на фантомске великодржавне амбиције Србије у земљама окружења сада ћуте на вишемесечно насиље над Србима у Црној Гори, које је кулминирало  пребијањем деце.

За време мирне и достојанствене протестне шетње у Никшићу због политичког хапшења владике будимљанско-никшићког Јоаникија 12. 5. 2020. године црногорска полиција је у више наврата показала бруталност. Кршећи закон и правила службе, прекомерна сила је употребљена над многим црногорским грађанима, али је случај малолетне Ларе и њеног брата Луке посебно узнемирујућ. Шеснаестогодишња Лара Требјешанин на својој кожи је осетила осионост црногорске полиције. Њен брат Лука лежао је на земљи и трпео ударце полицајаца само зато што се дрзнуо да брани своја верска права. Покушавајући да му помогне јадно дете је прошло слично као и он. Добила је шамаре и ударце пендреком. 

„Национална авангарда” осуђује овакво поступање црногорске полиције и апелује на јавност да снажно утиче како се овакве ствари не би понављале, а да се службена лица која су прекорачила своја овлашћења пронађу и казне. Шаљемо подршку породици Требјешанин из Никшића јер су у борби за своја основа људска и верска права доживели најгоре облике насиља. Ударцима на малолетна лица недемократски режим изгубио је своју будућност.