Бошко Обрадовић и страна интервенција Тање Фајон

мај 18, 2020

Бошко Обрадовић је после недељу дана свог штрајка против редовних избора одлучио да се за међународну подршку обрати посланицима Европског парламента. Од њих је тражио да подрже захтеве његове екстремистичке политике, од којих последњи гласи „одлагање избора и стварање услова за слободне и поштене изборе”. На овај начин, од Европске уније као стране силе заправо је тражено да суспендује Устав Републике Србије. Чак и да је све што Обрадовић прича тачно, одакле му идеја да ЕУ жели или може да било којој држави забрањује да одржава изборе за национални парламент?

Посебно занимљив моменат овде је што се Обрадовић за подршку у рушењу уставног поретка Србије обраћа Европском парламенту. Чудно је како је Обрадовић изричито против ЕУ – а шаље јој писмо. Зашто очекује помоћ од Европског парламента, а у исто време се залаже да Србија никада не уђе у ЕУ? Зашто се није обратио Руској Федерацији или Кини пошто се његова политичка странка наводно залаже за савез са њима? Са друге стране, веома је приметно је да се ни Русија ни Кина нису нити један једини пут огласиле са подршком Бошку Обрадовићу. По било којем питању. Изгледа да је Бошко Москву све ове године обилазио само туристички.

Друго, зашто се од свих институција у ЕУ Обрадовић обраћа баш парламенту? Средњошколци у Србији знају да се спољном политиком ЕУ баве високи представник, Европска комисија и Савет министара. Није ваљда да му је Тања Фајон напричала бајке да је једна мала фракција у ЕП политички довољно снажна да суспендује уставне поретке по Европи?

Како Обрадовић очекује од ЕУ да нама забране изборе због короне, када их не забрањује својим чланицама, посебно оним које су у нашој непосредној близини? Хрватска планира да распише превремене парламентарне изборе за почетак јула, док ће допунски избори за чешки Сенат бити одржани крајем јуна. Да подсетимо, Француска је први круг локалних избора одржала 15. марта усред пандемије. Ако је епидемија болести ковид 19 проблем, ваљда је логичније да се Обрадовић обратио Светској здравственој организацији, а не Тањи Фајон. Или је његово поимање српског суверенизма да словеначки посланици одлучују уместо грађана Србије? Можда би Бошко хтео да и од Игора Шолтеса, Кардељевог унука и бившег европског посланика, тражимо дозволу да одржимо изборе?