Да ли Николаидис користи Ал Џазиру као платформу за ширење мржње

мај 15, 2020

Удружење „Национална авангарда” реагује на текст „Никшић, балвани, патријарх – хисторија се понавља” објављен на порталу „Ал Џазира Балканс” 13. 5. 2020 године. У њему је Андреј Николаидис изнео низ шовинистичких и хришћанофобних тврдњи против Срба у Црној Гори и Српске православне цркве. Овај политички екстремиста благослов српског патријарха означава као „биолошки напад Београда” на Црну Гору. Спонтано окупљање грађана Црне Горе поводом обележавања Светог Василија Острошког карактерише као удар на Црну Гору који је инструисала Србија. Колико је сулуда оваква идеја говори чињеница да је слављење Светог Василија старије од Николаидиса. Старије је и од Секуле Дрљевића, чије тековине Николаидис брани.

Подсећамо да ово није први пут да Николаидис шири верску и националну мржњу према  Србима. Он је јануара 2012. године, као тадашњи саветник председника Скупштине Црне Горе, у свом тексту „Шминкање политичког монструма” написао како „би цивилизацијски искорак био да је употребљен експлозив у дворани „Борик” у којој су 20 година Републике Српске прослављали њени главари, духовници и уметници”. Николаидис је тада добио надимак, који му очигледно потпуно одговара – „савјетник за мржњу црногорског парламента”.

„Национална авангарда” поздравља борбу српског народа у Црној Гори за своја верска права, као и подршку коју добија како од званичника Републике Србије тако и од патријарха српског господина Иринеја. Апелујемо на режим Ђукановића, као и на полуелиту која се налази око њега, да престане да потпирује националну мржњу и хистерију оваквим текстовима.