Зашто хрватска екстремна левица напада српско здравство?

мај 1, 2020

Удружење грађана „Национална авангарда” реагује на интервју који је дао хрватски писац Миљенко Јерговић. Тај интревју је објављен на црногорском порталу „Аналитика” под насловом „Ако вам је здравље важније од слободе, онда најбоље да више никад ни не изађете из куће”. Садржај овог текста представља напад на српску државу у форми узнемиравања њене јавности. Тај напад се дешава баш у тренутку у којем је безбедност јавног здравља угрожена услед пандемије ковида 19. У овом тексту Јерговић релативизује значај живота грађана Србије као највеће вредности коју треба штитити. Јерговић је борбу наших лекара и њихову посвећеност и жртвовање релативизовао, али и понизио упоређујући лекарску струку са деловањем Адолфа Хитлера. Успех медицине и бригу за здравље грађана Србије назива, цитирамо – „фетишима из фашистичке Немачке”.  

Удружење „Национална авангарда” жели да упути хрватског писца Јерговића у следеће чињенице. Српски лекари под загушљивим скафандерима, одвојени од својих породица, одрађују дупле смене како би спасили што више живота и одржали здравствени систем Србије на ногама. Са друге стране, нацисти су се физички иживљавали и вршили експерименте над болеснима и нејакима, које су потом убијали. Самим тим, свако поређење је срамотно. Исто тако, „Национална авангарда” би скренула пажњу хрватском писцу Јерговићу на чињеницу да су све западне демократије у борби против пандемије ограничиле одређена људска права како би гарантовале оно главно – право на живот. Србија се по томе не разликује од тих западних демократија. 

„Национална авангарда” констатује да је јасан узрок ових напада на српско државно руководство и лекаре. Јерговић је као хрватски екстремни левичар фрустриран јер је пандемија ковида 19 срушила комунистички интернационализам у Европи, а уздигла Србију као способну националну државу. За идеологију коју Јерговић заступа животи су увек били мање битни од политичке агенде, а посебно животи грађана Србије. Играјући на карту слободољубља српског народа, данас се одређени људи служе истом манипулацијом која је спровођена и пре 80 година. И то са истим циљем – да  се у најтежем тренутку Срби потакну да сами руше своју државу. 

На крају, поново позивамо грађане Србије да слушају своје лекаре и своју државу, те да избегавају људе који очигледно желе да ризикују наше животе због својих политичких интереса. Као хрватски писац, Јерговић се плаши што су, цитирамо – „лекари постали хероји данашњице који процењују здравље народа”. „Национална авангарда” поручује да је срећа што за здравље народа у Србији више не брину хрватски бравари, квазиинтелектуалци из кумровечке школе, партијски комесари, социолози лењинизма и слични. Нашим лекарима се поклањамо.