Петричићев Роршахов тест ”друге србије” 2

мар 15, 2020

Удружење „Национална авангарда” реагује поводом још једне увредљиве карикатуре Душана Петричића, објављене на порталу „Нова”. У маниру ултракомунизма, председник Србије је приказан како показује средњи прст пливачима за часни крст. Наслов карикатуре је „За часни прст”, где се види прецртано слово К у речи крст, која симболизује хришћанство, и црвеном бојом, која је боја комунизма, доцртано слово П.

Тобоже критиком актуелног председника маскира се јасна хришћанофобија и анимозитет према верницима. Овакве карикатуре нису ништа друго до интелектуални кукавичлук, јер се хришћанофобија сакрива иза сатиричности. Уместо да отворено изнесе своје политичке ставове и нацрта себе наспрам пливача за часни крст, подмеће се председник, вероватно у намери да га сукоби са национално оријентисаним грађанима. Испод свега налази се потпис аутора, који чини црвена звезда петокрака. 

Примећујемо да Петричић у својим карикатурама појачава вулгарност према православној вери и обичајима, што је, верујемо, повезано са нарастајућом количином личне фрустрације. У психологији се сматра да је агресивност у директној вези са немоћи. У питању су немоћ и последњи трзаји квазиелите пред обновом српске народне елите.