Антисрпски шовинизам против Ђоковића због подршке литијама

мар 14, 2020

Новинар Драган Бурсаћ је у тексту „Шта ти ово треба, Новаче, бити пијун уместо шампион?” за црногорски портал „Антена М” успео да сажме скоро све шовинистичке аргументе у свом екстремном изливу мржње према Новаку Ђоковићу и његовој подршци литијама у Црној Гори. 

По мишљењу овог квазиновинара, Новак Ђоковић подржава рушење уставног поретка, дели народ, подржава великосрпски национализам, сипа националистички керозин на србијанску ватру, атерира у великосрпско двориште у ком смрди, показује националистички паланачки дух… Новак је „пијун” и „нешампион”. У тексту се настављају ређати шовинистичке увреде и говор мржње.

Антисрпски шовинизам није новост. Као што то није ни говор мржње усмерен према борби српског народа за своја грађанска у Црној Гори. Међутим, овде желимо да објаснимо диспропорционалну количину мржње у једном тексту. Она је директно узрокована управо величином друштвеног прогреса и модерности које симболизује лик, дело и успех Новака Ђоковића. Овакав  појединац, прихваћен од стране десетина милиона људи широм планете, подржава борбу за очување националног идентитета. То је немерљив значај за легитимитет  политичких захтева Срба у Црној Гори.

„Национална авангарда” истиче да је Ђоковић изузетан пример колико је бесмислена теза да је очување националног идентитета ретроградна појава и да је као таква важна само необразованим и друштвено неуспешним људима, са примањима испод 200 евра, који су по правилу и крезуби. Ђоковић је пример да то што је неко аполитичан у смислу дневне политике, не значи да је равнодушан према националним интересима свог народа. На крају, Ђоковић је пример и да светски успех, трофеји и слава не треба да значе одрицање од националног идентитета и политичке лојалности својој држави и свом народу, ма где он живео. 

Secured By miniOrange