Авангарда државне политике

мар 10, 2020

Удружење „Национална авангарда” са великим задовољством посматра крупне кораке у јачању односа између Србије и Израела. Овај однос се годинама оснажује у сфери политичке, културне и привредне сарадње. Одржавамо историјско-емотивне везе, али заједно радимо и на остваривању националних интереса двеју држава.

Србија је била прва држава која је прихватила Балфурову декларацију 1917. године, међународни документ који признаје право јеврејског народа на његову домовину у Палестини. Србија је данас прва држава у Европи која је донела Закон о реституцији имовине жртава Холокауста које немају наследнике, односно враћању те имовине јеврејској заједници. Усвојен је и Закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште” како би се испунила дужност трајног памћења и спомена жртвама Холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина.

Веома важан догађај који нас емотивно повезујe и који има снажну идентитетску симболику јесте отварање Улице Теодора Херцла, родоначелника идеје ционизма и модерне државе Израел, у Земуну. Колико је догађај значајан, показује чињеница да се данас у Израелу проучава утицај српског националног покрета на творца идеје јеврејске државе. Израел није признао независност такозваног Косова, и не планира да то учини. Израелске компаније су инвестирале око 2 милијарде евра у Србију и пружају помоћ у развоју креативних и ИТ индустрија.

„Националној авангарди” је изузетно драго што може да каже да је као део цивилног  сектора допринела остваривању историјских и стратешких интереса Републике Србије. У претходне две године смо неговали културу сећања као бедем који штити од историјског ревизионизма и успона фашизма. На том плану сарађивали смо са израелским професором Гидеоном Грајфом.

Члан „Националне авангарде” у јануару 2018. године, као део делегације Министарства спољних послова Републике Србије, присуствовао је отварању изложбе о Јасеновцу у згради Уједињених нација у Њујорку. У јулу 2019. у Београду смо организовали прву панел-дискусију о модерним односима Србије и Израела. Њој су присуствовали српски функционери, Израелска амбасада, представници јеврејске заједнице у Србији и друге утицајне личности из сфере политике, науке и културе.

Желели смо да скренемо пажњу јавности Србије на потребу промене политичког дискурса у вези са Израелом. Сматрамо да се идеолошки интереси СФРЈ никако не поклапају са савременим националним интересима Републике Србије. Сматрамо и да је потребно указати јавности Србије да су јеврејски и српски национални интереси комплементарни, као што су били и у време Теодора Херцла или Давида Албале. Oви наши напори су пример како би српски цивилни сектор требало да подржава институције Републике Србије, а посебно председника Републике.

Secured By miniOrange