Петричићев Роршахов тест „друге Србије”

мар 9, 2020

У последњем броју недељника „НИН” своје место нашла је још једна карикатура Душана Петричића која завређује реакцију нашег удружења. Карикатура приказује председника Србије са бројним увредљивим тетоважама, док га забринуто и сумњичаво посматрају званичници Сједињених Америчких Држава и Европске уније.

Међу тетоважама је приказан и кукасти крст заједно са Давидовом звездом. Могло би се закључити да се на овај начин ниподаштава антифашизам српског народа и државе Србије, будући да се кукасти крст приписује човеку којег су бирали управо грађани Србије.  

Такође, на телу председника можемо видети и ђавола који носи православни крст. Овим се алудира на литије у Црној Гори, чиме се испољава хришћанофобија и вређа српски народ који се бори за своја основна људска и верска права.

Међутим, нама најзанимљивији детаљ јесу укрштене руска и кинеска застава. Овако аутор жели да превари Запад, приказујући партнерски однос српског председника као неискрен.

Шта, заправо, смета „другој Србији” и због чега? Смета што председник, као српски политичар и патриота, успоставља односе са Сједињеним Америчким Државама на највишем историјском нивоу, као и што се поодмакло и на путу европских интеграција. На овај начин „друга Србија” је после 30 година остала без подршке Запада, а пре свега САД, чију је премоћ користила у свом обрачуну са свим патриотским политичким и друштвеним субјектима у Србији. Ово је успевала лажно представљајући Србе као непријатеље САД.

Secured By miniOrange