Милови спин мајстори: „Литије су великосрпски национализам.”

мар 8, 2020

Аналитичар Момчило Радуловић је на порталу „Ал Џазира Балкан”, у тексту „Литије у БиХ – српски национализам у религиозном паковању”, приказао протест Срба у Црној Гори против отимања цркава и подршку коју добијају кроз литије у Босни и Херцеговини као покушај стварања тзв. „велике Србије”.

Удружење грађана „Национална авангарда” овом приликом реагује на говор мржње према православним верницима у Црној Гори и Босни и Херцеговини и позива Радуловића да, ако већ брине за безбедност Босне и Херцеговине, обради тему десетина вехабијских параџемата у којима се врши војна обука, а у које не сме да уђе ни војска ни полиција Федерације. Чини нам се да је то ризичније по грађане Босне и Хрецеговине свих вероисповести, него литије Српске православне цркве. Такође, до сада није забележено да је Српска православна црква била подстрекач ниједног терористичког напада попут оних на полицијску станицу у Зворнику или на зграду Америчке амбасаде у Сарајеву.

У свом говору мржње Радуловић одлази и корак даље, па све окупљене Србе који учествују у литијама означава „викенд-ратницима”, који су вршили ратне злочине током ратова деведесетих на подручју бивше Југославије. Врхунац идеолошког и логичког парадокса аутора је повезивање учесника литија са нападом на Конавле. Да ли из интелектуалне, или неке друге, лењости Радуловић заборавља да је на Конавле и Дубровник јуришано управо под директним вођством актуелног режима у Подгорици, а чије интересе аутор својим ставовима брани.

Secured By miniOrange