Изетбеговић, Сулејмани и непрестана радикализација Босне и Херцеговине

мар 7, 2020

Трећег јануара ове године Сједињене Америчке Државе су у Ираку у нападу дроном убиле озлоглашеног иранског генерала Касема Сулејманија због његовог организовања бројних напада на америчке трупе у Ираку и планирања терористичких напада на америчке грађане. Пресудио му је Доналд Трамп, који, за разлику од претходних америчких председника, није желео да толерише исламистички тероризам ради локалних интереса у неком делу света.

Питање које се може поставити јесте због чега би то требало да занима Србију? Требало би – због чињенице да је Сулејмани, којег цео западни свет означава као осведоченог терористу, прошле недеље оплакиван у Сарајеву на посебној комеморацији организованој поводом његове смрти. Политичка и безбедносна проблематика овог догађаја најбоље се објашњава кроз сагледавање богате биографије покојног терористе.

Сулејмани је био истакнути командант иранске Револуционарне гарде, а крајем 1997. године постаје и заповедник елитних Кудс снага. Главни циљ ових снага је извођење Исламске револуције и охрабривање радикалних исламских елемената широм света. Ово подразумева и вођење свеопштег рата против сваког ко стоји на путу Исламској револуцији, као што је, на пример, држава Израел или Срби у Босни деведесетих. Још пре формалног настанка Кудс снага, Сулејмани је своје способности у организовању тероризма увежбавао против Срба у Босни 1993. и 1994. године. По сопственом признању, организовао је долазак џихадиста у Босну, као и одлазак добровољаца у терористичке кампове ради обуке и индоктринације.

Основна карактеристика његове стратегије је тајно прокси деловање Техерана кроз терористичке групе, војне формације и милиције у разним државама, као и њихово повезивање. Свима њима се обезбеђује људство које спроводи интензивну верску индоктринацију и радикализацију, војна обука, као и најсавременије наоружање. Последица тога је да, на пример, Хезболах и Хамас као терористичке организације поседују количине ракетног и другог тешког наоружања попут неке омање државе.

Ове терористичке организације су организовале бројне бомбашке самоубилачке нападе, ракетне нападе, као и отмице војника и цивила у Израелу. Врхунац њиховог деловања је стварање Радикалног фронта, који сачињавају Сирија, Хезболах, Хамас и Палестински исламски џихад. Невидљиво везивно ткиво ове коалиције био је Касем Сулејмани и Револуционарна гарда, са крајњим циљем стварања „шиитског полумесеца”, у оквиру којег важе вредности Исламске револуције и у којем јеврејска држава не постоји.

Нажалост, Сарајево и даље отплаћује свој политички дуг према Ријаду и Техерану кроз исламизацију Босне, рушење Дејтонског споразума и регионалног мира, толерисање параџемата и оплакивање терориста који су окрвавили руке на десетинама хиљада цивила. Уместо да се посвети просперитету својих грађана и изградњи односа сарадње и поштовања са Републиком Српском.

Secured By miniOrange