Борис Тадић: „Никада не бих признао Републику Српску”

мар 7, 2020

Гостујући на сарајевској „Н1”, у емисији „Пресинг”, Борис Тадић је рекао да он као председник Србије никада не би признао Републику Српску, додавши да је од одлуке Уставног суда БиХ „много гора и опаснија реченица Додика да је то већ сада црвена линија која подразумева сецесију унутар БиХ”. Удружење „Национална авангарда” сматра изузетно неодговорним да, у тренутку када Република Српска трпи уставно насиље над својим виталним надлежностима, бивши председник Републике Србије јавним иступима подрива борбу српског народа за заштиту својих права.

Одлука Уставног суда Босне и Херцеговине угрожава постојање Републике Српске, кроз директно кршење Дејтонског мировног споразума. Осим кршења одредби о подели надлежности, крши се и договор о подели територије између Федерације БиХ и Републике Српске, јер се отимањем хиљада хектара пољопривредног земљишта нарушава споразумом договорених 51% – 49%. На основу овог договора окончан је вишегодишњи крвави грађански рат и успостављен регионални мир.

Можда до тренутне кризе у БиХ не би ни дошло да Србија као држава гарант није за време Тадића као председника ћутке одобравала десетине претходних случајева бахате дерогације Дејтонског споразума од стране политичких екстремиста у Сарајеву. У тренутној ситуацији најмање што је Србима у Босни потребно јесте подривање њихове позиције из матице, а нарочито из уста бившег председника Републике.

Secured By miniOrange