Србија треба да буде шака јада да би била по мери Загреба и Сарајева?

мар 6, 2020

Дневни лист „Данас” објавио је изјаву Соње Бисерко, председнице Хелсиншког одбора за људска права, у којој каже „да Београд својим говором мржње свакодневно од себе удаљава суседе”. Такође је истакла да Србија нема озбиљну стратегију и политику за регион.

Што се тиче Босне и Херцеговине, Србија као гарант спровођења Дејтонског споразума не може мирно да посматра његово рушење од стране политичких екстремиста из Сарајева, који желе да цео регион врате у период ратних деведесетих. Такође, не може ни да ћути на недемократско негирање основних људских и грађанских права у Црној Гори.

Удружење „Национална авангарда” жели да подсети госпођу Бисерко да суседи нису само Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора. Бисерко изоставља чињеницу да Србија данас има најбоље могуће односе са Мађарском, Румунијом, Бугарском. Што ће рећи – са свим државама које у свом деловању нису екстремно злонамерне према нашим државним интересима и које су спремне да се изграђују заједно са Србијом.

Ако се, како каже Бисерко, под „стратегијом и политиком Србије за регион” подразумева замена улога жртве и џелата, негирање и сакривање својих жртава, прихватање ревизије историје, прихватање колективне кривице грађана Србије, бланко извињавања српских званичника, ћутање на насилну асимилацију Срба у региону, одрицање од националних интереса и ћутање док их неко други бахато гази – онда се можемо сложити да Србија такву регионалну политику нема. Више је нема.

Secured By miniOrange