Нацизам у Хрватској и дволичност другосрбијанског цивилног сектора

мар 6, 2020

Удружење грађана „Национална авангардаˮ позива све организације цивилног друштва из Србије, које се годинама декларишу као антифашистичке, да се огласе по питању последње промоције неонацизма од стране хрватске државе. Наиме, портал РТС-а преноси вест да судије Високог прекршајног суда у Загребу нису могле да се усагласе око тога да ли је озлоглашени усташки поклич „за дом спремни” прекршај или не. Желимо да нагласимо како хрватске судије очигледно не желе да га третирају као прекршајно, а камоли као кривично дело.

Поклич „за дом спремни” уведен је као званичан поздрав клерофашистичке организације усташа и њим је Славко Кватерник прогласио формирање злочиначке творевине Независне Државе Хрватске. Историја је показала да ово „спремни” у поздраву највише значи спремни да се убије милион Срба, Јевреја и Рома у концентрационим логорима. Сам поздрав представља усташку верзију „зиг хајла” и ни под којим условима не припада антифашистичким тековинама модерне Европе.

Удружење „Национална авангарда” оштро осуђује сваки покушај ревитализације неонацизма и фашизма, поготово ако се то чини кроз највише институције једне државе. Постављамо питање зашто другосрбијански део НВО сектора у Србији ћути на вишегодишњу подршку усташству, која се спроводи кроз институције хрватске државе, док се исти ти појединци и организације упињу из све снаге да блате свој народ и државу због деловања неколико маргиналних и опскурних група.

Secured By miniOrange