Растурен монопол „друге Србије” – Прпа: „Ушли су нам у простор.”

мар 3, 2020

Недавно приказивање документарног филма „Владалац”, у продукцији телевизије „Н1”, и даље наставља да заокупља пажњу већег дела јавности, пре свега, због изношења надасве личних, ad hominem, ставова саговорника. Премда већина изречених тврдњи обилује дедуктивним контрадикцијама и не задовољава основне логичке критеријуме, одређени ставови саговорника поменутог документарног филма завређују детаљнију анализу.

Говорећи о својим политичким противницима, новинарка Бранка Прпа је изјавила „да су они заправо покрали све наше идеје” и „да су ушли у наш код, у наш простор, у наш вокабулар”. Из овог својеврсног признања поставља се следеће питање: на кога је конкретно мислила Бранка Прпа када је рекла „наш код” и о каквом простору и коду је овде реч? Прпа је, заправо, признала да постоји колективна, политичка свест другосрбијанске елите. Иако многи припадници ове елите често јавно негирају своју умреженост, сада имамо потврду да она постоји. Поред тога, иза ове тврдње се крије чињеница да је ненационална елита, тј. „друга Србија”, кроз деценијско обнављање своје моћи формирала сопствени простор и код. Код о којем Прпа говори је идеја прогреса друштва и технологије. Национална опција у Србији је еволуирала и показала да идентитет и друштвено-материјални прогрес могу да иду заједно: споменик Стефану Немањи у срцу технолошки прогресивног пројекта „Београд на води”; реновирање Народног музеја; изградња ауто-пута са националним предзнаком српске револуције у имену Милоша Великог. Прогрес са националним предзнаком је нови српски код.

Овакво признање госпође Прпе говори у прилог томе да утицај „друге Србије” у невладином сектору, култури, образовању и медијима све више слаби. Штавише, то је доказ да су дугогодишњи напори друштвених субјеката са националном агендом коначно постали видљиви. Захваљујући, пре свега, усвајању метода, односно „кода, простора и вокабулара” прогреса, над којим је „друга Србија” држала монопол. Тај монопол више не постоји.

Secured By miniOrange