Да ли је истина да ће држава Србија стимулисати страну радну снагу у Србији?

мар 2, 2020

На друштвеним мрежама се подигла прашина у вези са тврдњама да ће држава Србија стимулисати запошљавање странаца у односу на домаће раднике. Гласине се шире на основу веома кратког исечка из „Дневника” РТС-а. Као удружење добили смо позив од људи који нас прате да се огласимо, јер поменути исечак делује извучено из контекста. Наши истраживачи су утврдили следеће:

У последњих неколико година дигитална технологија је постала најбрже растућа индустрија у Србији, у којој је запослено око 45.000 људи, док се извоз овог сектора повећао за 55 одсто у року од две године. Уз то, развој домаћих дигиталних технологија у Србији има тенденцију даљег раста, што је недавно објављено и у „Економисту”.

До оваквих резултата Србија није дошла „сама од себе”, већ је неколико година уназад подстицала развој овог сектора разним мерама, попут пореских олакшица за све тзв. дигиталне номаде и стартапове који имају мање од девет запослених.

Последња у низу ових мера је и закон којим се излази у сусрет послодавцима који желе да запосле наше људе из дијаспоре или странце, ако су стручњаци у овим областима, будући да је предвиђено да уколико послодавац запосли неког из ових категорија дајући му месечну плату већу од 217.600 динара, у наредних пет година ће за овог запосленог имати доста ниже износе за порезе и доприносе.

Нажалост, и овог пута су одређене структуре, тенденциозно избацивши делове мера које их суштински и објашњавају, покушале да их путем својих канала представе као део плана којим Влада Србије жели да дâ већа права странцима у Србији него што их имају њени грађани. Због овог, али и сличних ранијих покушаја, апелујемо на грађане да пажљиво прочитају сваку вест до које дођу, као и да савесно обраћају пажњу на њихове изворе, како не бисмо поново постали жртве туђих интереса.

Secured By miniOrange