Владалац као препрека другосрбијанском антисрпском шовинизму

феб 23, 2020

Претходних дана велику пажњу јавности привукло је приказивање филма „Владалац” на телевизији „Н1”. Овај филм, иако базиран на манипулацијама и изношењу личних ставова, због своје дубље идеолошке позадине заслужује подробнију анализу.

Најпре, филм чини пуко изношење личних ставова интервјуисаних учесника о Александру Вучићу, без иједног аргумента који задовољава логичке критеријуме. Такође, филм је препун елементарних логичких грешака. Лично искуство учесника, које се представља као валидан и универзалан аргумент, ad hominem напади и паушалне оцене личности и карактера председника државе, чији је циљ да се оспори његово политичко деловање, монтирање видео-исечака, како би се постигао одговарајући контекст, и поједностављивање само су неке од проверених медијских спин-стратегија које аутор филма користи како би гледаоце довео у заблуду.

Овај филм не доноси ништа суштински ново и представља типичан одраз другосрбијанске пропаганде и њиховог схватања политике. Он је показатељ елементарног неразумевања самопроглашене другосрбијанске елите да обичан народ у Србији са лакоћом може прозрети њихове примитивне облике манипулације.

„Национална авангарда”, међутим, жели да скрене пажњу јавности како овде није реч само о пукој политичкој борби, већ и о покушају да се српском политичару и патриоти, који је пригрлио идеју прогреса и доследно је примењује у пракси, стане на крај. Александар Вучић својим политичким деловањем показује да српство не значи противљење прогресу, већ управо супротно. Филм „Владалац” заправо представља филм поражених о победнику, који их је послао тамо где и припадају – на маргину српске политичке сцене.

Secured By miniOrange