Ко намеће хришћанофобију уместо верске толеранције?

феб 21, 2020

„Веронауку треба укинути у државним школама. Црква мора да плаћа порез на луксуз. Злоупотребе од стране цркве се морају спречити, јер нам се спрема православно пролеће.ˮ Ова срамотна изјава пуна фобије и нетолеранције према хришћанству дело је Александра Оленика, некадашњег члана Покрета слободних грађана и оснивача Грађанског демократског форума.

Удружење „Национална авангардаˮ овом приликом подсећа да је увођење веронауке у образовни систем 2001. године тековина првог демократског премијера Зорана Ђинђића и поглаварâ свих верских заједница у Србији. Њихова је намера била деконтаминација српског друштва од комунизма и стварање модерног националног грађанства.

Господин Оленик требао би да зна да се кроз спровођење веронауке у школама, која је, наглашавамо, изборни предмет, јемчи право на слободу вероисповести. Такав став заузимају и представници свих верских заједница у Републици Србији аргументујући да одржавање веронауке ствара предуслове за верску толеранцију. Занимљиво је што господин Оленик говори само о истеривању православља, а друге религије не спомиње.

На крају изјаве говори се о опасности такозваног „православног пролећаˮ. Пошто смо демократски орјентисани, не видимо никакав проблем у томе. Сва претходна „пролећаˮ подизала су се како би се срушили диктаторски режими који су угњетавали свој народ. Искрено се надамо да ће светске силе подржати и ово „пролећеˮ и да ћемо видети леђа последњем комунистичком диктатору у Европи.

Secured By miniOrange