Другосрбијанци против српских светиња у Црној Гори

феб 20, 2020

Портал „Аутономијаˮ (https://www.autonomija.info/) пренео је изјаву историчарке Бранке Прпе којом је она истакла да суштина сукоба у Црној Гори није борба за светиње, већ тежња да Црна Гора буде српска кроз негирање црногорске нације и државе. Друга неистина је да српски национализам да би постојао мора другима узети све.

Осећамо се дужним да реагујемо на овакво изношење ноторних неистина. Проблем није црногорска држава, коју нико не доводи у питање, јер није до нас колико ће која држава постојати. Проблем је у насилној изградњи црногорске нације, кроз негирање српског идентитета великог броја грађана.

Грађани Црне Горе који имају српски идентитет не морају ни од кога узимати ништа, пошто већ вековима имају све – српски језик, писмо, историју, Цркву и све остало. Светиње које се тренутно отимају широм Црне Горе неодвојиви су део идентитета српског народа и његошевске Црне Горе. Ти грађани само желе да задрже своје. А други нека изграђују своје вештачке нације ван њихових верских објеката.

„Национална авангардаˮ не види никакав проблем у томе да Република Србија штити елементарна људска права припадникâ свог народа ма где се он налазио. А подсећамо да је Хрватска због неупоредиво баналнијег питања око уџбеника хрватске мањине у Србији била блокирала преговоре Србије и Европске уније.

Оптужбе за великодржавне амбиције, које се деценијама потпуно неутемељено и без аргумената приписују Србији, превазиђене су и у историјском и у политичком смислу, а егзистирају искључиво у главама деце Коминтерне и другосрбијанске елите.

Secured By miniOrange