Пуцањ у Републику Српску и регионални мир

феб 19, 2020

Током одржавања Редовне пленарне седнице, 6. и 7. фебруара 2020. године, Уставни суд БиХ је оспорио уставност Члана 53. Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске. Овим чланом је прописано да пољопривредно земљиште које је по својој природи јавно добро, односно државна својина, по сили закона постаје својина и посед Републике Српске.

Ово само представља наставак континуираног одузимања надлежности органима Републике Српске и њихов незаконит пренос на власти у Сарајеву, који трају од потписивања Дејтонског мировног споразума до данас, што, нажалост, није новост.

Удружење грађана „Национална авангарда” подсећа да су надлежности централних органа власти у БиХ само оне које су експлицитно дефинисане Дејтонским споразумом, док све остале надлежности припадају ентитетима. У Анексу 4 Дејтонског споразума, који представља Устав БиХ, назначено да су у надлежности ентитета одређене све државне функције и овлашћења која Уставом нису изричито додељена институцијама БиХ.

Упркос томе, Уставни суд БиХ, у коме кључну улогу играју странци, континуирано прегласавањем српских судија доноси одлуке у прилог даљем преносу надлежности Републике Српске на централне органе у БиХ. Добра вест је да су и политички представници хрватског народа у БиХ схватили потребу за одлазак страних судија. Након имовинских питања, која су сада на дневном реду, уследила би статусна, за шта нема бољег доказа од забране прославе 9. јануара као Дана Републике Српске од стране Уставног суда БиХ.

„Национална авангарда” користи ову прилику да апелује на Уставни суд БиХ да се држи Дејтонског мировног споразума и да не нарушава договор, на основу којег је заустављен крвави грађански рат, што властодршци у Сарајеву и њихови страни ментори заборављају.

Secured By miniOrange