Реакција Националне авангарде на неистините наводе Божидара Андрејића

21 маја, 2019

Удружење Национална авангарда овим путем реагује на ауторски текст Божидара Андрејића под насловом „Случај грађанских патриота или СС одреда“, објављеном на порталу „Ал Џазира Балкан“ 18. маја, у коме је изнео низ очитих неистина на рачун нашег удружења. Аутор је очигледно текст најмање писао као новинар који тежи објективности, а више као друштвено-политички радник, који је након пропасти државног социјализма морао да се прикачи на државни шеријат.

Анализом текста закључујемо да господин Андрејић није уложио пуно времена и истраживачког труда на овај текст, већ је инспирацију тражио у свом друштвено-политичком задатку – фашизацији националног у Србији. У поменутом тексту аутор, између осталог, тврди да је Национална авангарда, „основана пре више месеци, уз присуство врха власти, и наравно Мише Вацића.“ То је ноторна неистина. Удружење Национална авангарда основано је 9. маја 2017. године. На Оснивачкој скупштини нашег Удружења није био присутан ниједан представник власти у Републици Србији. На Оснивачкој скупштини није био присутан ни Миша Вацић. Да не остане само на нашој тврдњи, позваћемо се на текст господина Андрејића, који је објавио на истом порталу 14. октобра 2018. године, под насловом „Србија: Национална авангарда против „агентуре““ и који је уследио непосредно након одржавања конференције „Ка безбеднијој Србији“ у организацији нашег Удружења. На поменутој конференцији имали смо част да угостимо највише званичнике легитимне власти у Србији – председника Републике, првог министра, министра одбране и многе друге. Господина Андрејића изгледа је прегазило време јер мисли да се друштвено-политичким радом може бавити на исти начин као пре 30 година. Данас, у ери интернета и других комуникационих технологија, свака информација лако је проверљива, а пристрасност, непрофесионалност и неистина показују се одмах.

У горе поменутом тексту од 14. октобра, господин Андрејић се, такође, бавио нашим Удружењем, безуспешно покушавајући да нас представи као заметак нацистичког зла и инсистирајући да наше бављење српским националним идентитетом представља сличну праксу као у нацистичкој Немачкој. Трагикомичан покушај у низу покушаја којим се друштвено-политички радници „друге Србије“, у страху за своју материјалну егзистенцију, боре против наше жеље да се обнови и оснажи српски социјални капитал у Србији. Подсмева се нашем археопрогресивистичком приступу, који доказује да друштвени прогрес иде руку под руку са националним идентитом и да нису противници, као што доказује и Америчка револуција. Андрејић то сматра опасним заметком фашизма. 

Ипак, ценећи друштвено-политичко залагање и рад господина Андрејића на одбрани демократских вредности од „фашизма, ауторитаризма и сличних појава“, морамо му поставити питање да ли са једнаком пажњом и критичким приступом прати и демократска кретања нпр. у Катару? Исто питање волели бисмо да поставимо и „Ал Џазири“. Интересовало би нас веома да „Ал Џазира“ извештава о стању људских права уопште, а посебно о стању права жена у Катару. 

Премда се медијска кућа „Ал Џазира“ условно ограђује од ставова господина Андрејића, наше Удружење нимало није изненадило давање простора „Ал Џазире“ оваквим неистинама и непрофесионализму, имајући у виду да запослени у овој медијској кући, попут Хариса Алишића, не крију своје ставове говора мржње према српском народу, али и неистомишљеницима уопште, посебно на друштвеним мрежама. Остаје нејасно да ли позивањем на тракторске колоне и расистичким изјавама запослени на „Ал Џазири“ износе сопствене ставове, или пак заступају ставове медијске куће којој припадају?

Секретаријат Националне авангарде

Secured By miniOrange