Постављена нова плоча на месту Топовских шупа, апел држави да се логори обележе

мај 4, 2019

topovske supeНа месту некадашњег нацистичког логора Топовске шупе поводом Дана сећања и храбрости, 2. маја, представници јеврејске заједнице открили су данас нову меморијалну плочу Јеврејима и Ромима страдалим у том логору и упутили апел држави да се то место и логор Старо сајмиште адекватно обележе.

Рабин Исак Асиел рекао је на комеморацији приликом постављања плоче да су Топовске шупе и Старо сајмиште данас испит за државу Србију и савест.„Судбина ова два објекта је оно што ће одредити биће нашег народа и наше државе”, рекао је Исаил, преноси Бета.

topovske supeЛогор Топовске шупејеместо на које су окупационе снаге у сарадњи са квислинзима дневно доводили на стотине Јевреје из Београда и Баната и одводили их на стрељања у местима око Београда, углавном у селу Јабука код Панчева.Јевреји су у окупираној Србији од почетка немачке окупације били изложени тешком терору, а у року од годину дана готово сасвим уништени. Немачки генерал Турнер, војни заповедник Србије, у извештају од 29. августа 1942. године заменику Југоистока генералу Леру, са задовољством констатује да је питање Јевреја у Србији „решено“.