Израелска већина на десници

апр 15, 2019

Ако се у Израелу 2029. године одрже избори, слободно можете да се кладите на странку деснице Ликуд. Бењамин Нетањаху вероватно тада више неће бити премијер, али то није важно. У среду „Биби“ је прославио своју четврту узастопну изборну победу, а пету укупно. Нетањаху ће у Израелу постати премијер са најдужим стажом, надмашивши чак и оснивача израелске државе Давида Бен Гуриона.

Бирачи су дали чисту победу странкама деснице које подржавају Нетањахуа, барем у овом тренутку. Нетањаху ће сада кренути у формирање коалиције сличне претходној која је била на власти, а коју ће чинити његов Ликуд и друге странке деснице. Блок Ликуд и његови ултра-ортодоксни и десничарски савезници узели су 65 мандата, у поређењу са 55 мандата колико су добиле левичарске странке, странке левог центра и арапске мањине.

Израелци последњих деценија на изборима упорно одбацују левичарске политичке идеје. Као што су недавно утврдили Тамар Херман и Ор Анаби са Израелског института за демократију, 63 одсто Јевреја Израелаца (око 80 процената становништва) сами себе одређују на десној или позицији десног центра израелске политичке мапе. Само 14 процената Јевреја Израелаца (плус скоро сви припадници арапске мањине) дефинишу себе као левичаре или леве центристе. Свега 18% се одређује као чисти центар. Ови изборни резултати то веома јасно показују.