Реакција на укидање дана Републике Српске од стране Уставног суда БиХ.

апр 8, 2019

Удружење Национална авангарда се овим путем обраћа јавности поводом последњих дешавања у Босни и Херцеговини. Наиме, Уставни суд Босне и Херцеговине је прогласио неуставним 9. јануар, дан Републике Српске, односно дан када је 1992. године проглашена Република Српска. Тај датум заузима симболично место у колективном сећању и идентитету српског народа са обе стране Дрине, па поменута одлука носи посебну тежину и мора бити сагледавана као још један снажан ударац усмерен ка српским националним интересима.

Такође, одговор власти у Бањалуци у виду одлуке да се формира резервни састав полиције изазвао је снажне реакције и противљење у званичном Сарајеву.Овакви потези не изненађују, и део су континуираног деловања унитаристичког Сарајева у правцу умањивања дејтонских надлежности Републике Српске, па и у правцу њеног самог укидања. Формирање резервног састава полиције Републике Српске није усмерено ка угрожавању мира и стабилност Босне и Херцеговине и региона, већ је прворазредни интерес ове одлуке заштита српског народа.

По речима министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача, улога резервног састава полиције ће бити деловање у ванредним ситуацијама, потрага за несталим лицима, али и контролисање мигрантске кризе, која представља озбиљан безбедносни изазов не само за Републику Српску, већ за цео регион Западног Балкана. Овај корак је био неопходан како би се ојачала позиција српског народа у све неизвеснијим међународним околностимаинепрестаним напорима појединих политичких актера у Сарајеву да умање политички оквир Републике Српске.

Удружење Национална авангарда сматра Републику Српску неодвојивим делом српског етничког, културног и цивилизацијског идентитета, и става је да политика усмерена према њој, као и према свим Србима у региону, мора да буде међу приоритетима политике званичног Београда.Такође, подржавамо сваки потез власти у Бањалуци који је у сврху заштите права Републике Српске и безбедности Срба као конститутивног народа.У времену у коме се очекује интензивирање напора на даљем дерогирању дејтонских оквира Републике Српске, од посебног је значаја пружити подршку напорима који воде ка супротном исходу, што ће Национална авангарда и убудуће чинити.