Реакција: Заједничка војна вежба Албаније и снага такозваног Косова

мар 27, 2019

Албански министар одбране Олта Џачка недавно је најавио одржавање заједничке војне вежбе Албаније и тзв. „Косова”. Вест о томе да припадници војске Албаније и тзв. „косовских безбедносних снага” планирају заједничку вежбу деловања у планинским условима, не изненађује ни у стратешкој нити у симболичкој смислу. Она је наставак континуитета дугорочног антисрпског деловања на јужном правцу. Међутим, имајући у виду тежину и значај актуелне политичке ситуације на тзв. Западном Балкану, али и у Европи, као и у контексту замрлог дијалога Београда и Приштине, неопходно је указати на следеће.

У стратешкој равни, јасна је намера албанског чиниоца да и формално обједини своје територије и наметне се као геополитички чинилац од највећег значаја у нашем региону. Такво деловање је вишедеценијско, и не треба очекивати опадање његовог континуитета у најскоријем року, већ напротив све веће интензивирање.

На тактичком нивоу, ова вежба има за циљ симболичко указивање на повезаност две стране у безбедносној сфери, а у сврху подизања улога у најосетљивијој фази преговора Београда и Приштине. Очигледно је да је одлука власти у Тирани и привремених институција самоуправе у Приштини о организацији поменуте вежбе уследила након најаве обележавања годишњице почетка НАТО агресије на највишем нивоу од стране званичног Београда. Из тога следи да је јасан непосредан мотив за координирано албанско деловање, које ипак за сада нема јасну војну сврху.
Овим путем, удружење Национална авангарда позива све релевантне друштвене актере да уложе расположиве капацитете у циљу указивања међународној заједници на опасност оваквих потеза Тиране и Приштине по стабилност региона. Са друге стране, од кључног је значаја не дозволити било какав вид заоштравања ситуације који би ишао у прилог нашим стратешким противницима и допринело остваривању њиховог кључног циља у овом тренутку – политичкој дестабилизацији и успоравању економског раста Републике Србије.