Андреј Бабиш – Желим да учиним Чешку поново сјајном!

мар 8, 2019

Donald Trump Andrey BabishАмерички председник Доналд Трамп дочекаоје у петак чешког премијера Андреја Бабиша у Белој кући,у првој билатералној посети Белој кући од стране чешког премијера од 2011. године.

Чешки премијер, који је раније рекао да сматра да је веома важно успоставити добар однос са Доналдом Трампом, истакаоје на почетку колико њих двојица имају заједничког.

„Господине Председниче, гледао сам Ваше обраћање о Стању нацијеиз 2019. године и савршено схватамваш план: како поново учинитиАмерикусјајном. Имам сличан план – да поново учинимЧешку сјајном.“

Председник Трамп је одговорио на исти начин, са великом похвалом за Чешку Републику. „Чешкој иде веома добро на економском плану, али и на другим пољима. Веома безбедна земља, са снажном војском и јаким људима. Имамо одличаноднос са њима, тргујемо у великој мери, заједно радимо скоро све што може да вам падне на памет.”

Две стране су разговарале о миграцији, сајбер-безбедности, ситуацији у Сирији, билатералној сарадњи у области одбране, нуклеарне енергије и трговинском рату који прети да избије између ЕУ и САД.