Ширење мржње према Србима у београдској основној школи

мар 7, 2019

Удружење Национална авангарда најоштрије осуђује поступак директора ОШ „Никола Тесла“ Станислава Стевуљевића, који је прошле недеље натерао ученика осмог разреда да скине мајицу са ликом Гаврила Принципа, док је петорици ученика наредио да скину мајице са поруком „Догодине у Призрену“. Ово је само још један у низу примера дубоко укорењеног присуства другосрбијанских и антинационалних кадрова у просвети, на које као удружење константно скрећемо пажњу. 

Свесни смо да у школама важи правило да је забрањено носити гардеробу са навијачким, политичким или провокативним натписима. Ипак, треба објаснити господину Стевуљевићу да лик и дело Гаврила Принципа и „Догодине у Призрену“ нису политичке поруке (у смислу дневно политичке, партијске, и сл.), већ националне и идентитетске, са којима се огромна већина нашег друштва слаже. Гаврило Принцип има споменике и улице у многим градовима Србије управо јер је препозната његова историјска улога. Називање српског хероја Гаврила Принципа „мајмуном који је изазвао Први светски рат“ и ношење мајица са његовим ликом „непримереном политичком провокацијом“ производ је вишедеценијског спутавања националних осећања у име идеологије. 

Такође, колико је нама познато Призрен је и даље у саставу Републике Србије. Стога нам није јасно кога тачно деца провоцирају са паролом на мајици. Једини испровоцирани је изгледа директор школе, који очигледно не заслужује да буде на тако важној позицији. 

Дајемо пуну подршку поменутој деци и њиховим родитељима у заштити њихових основних права, а посебно заштити од ширења мржње и агресивном понашању према Србима у педагошко-образовним институцијама Србије које штети васпитању, образовању и изградњи националног грађанског идентитета код младих људи.

Секретаријат Националне авангарде

Secured By miniOrange