Спонзори самозваног Косова и самозвана Република Косова коначно су остварили своје замисли – формирали су Војску Косова будућег „гаранта“ косовске безбедности и безбедности региона како кажу. Србе са Косова и Метохије те Републику Србију нису консултовали. Право је прекршено, али кога брига. И на крају остаје једино тачно – Војска Косова је претња по безбедност Републике Србије и безбедност Срба!

Дана 14. децембра 2018. године, Скупштина тзв.„Косова“ је на заседању усвојила три закона (Закон о косовским безбедносним снагама, Закон о служби у косовским безбедносним снагама и Закон о министарству одбране) чиме је и формално отпочела трансформација тзв. „Косовских Безбедносних Снага“ у војску тзв. „Косова“. Гласању нису присуствовали представници Српске листе, који су напустили седницу пре расправе.

Одмах након усвајања, премијер тзв.„Косова“  Рамуш Харадинај је изјавио да је то „војска свих грађана, ми ћемо чувати мир“. Овим чином озбиљно је нарушен међународно правни поредак на јужној српској покрајини успостављен Резолуцијом Савета безбедности УН 1244. Анексом 2. ове резолуције, као и Војно-техничким споразумом у Куманову, јасно је назначено „повлачење свих војних, полицијских и паравојних снага“ са територије Косова и Метохије и успостављање КФОР као јединог одговорног „за успостављање и одржавање безбедног окружења за све грађане Косова“.

Поред кршења Резолуције Савета безбедности УН 1244 и Војно-техничког споразума у Куманову, доношењем ова три закона прекршен је и Устав тзв. „Косова“. У члану 153. – „Међународно војно присуство“, јасно се ставља до знања да „ниједан орган власти Републике Косово не може разматрати, умањити или ограничити мандат, овлашћења и обавезе“ међународног војног присуства. Даље, Устав не препознаје термин војска, већ у Поглављу 11 – „Безбедносни Сектор“, члан 126. наводи термин „Косовске Безбедносне Снаге“ као снаге националне безбедности. Ово нам указује на две ствари. Недржавотворност такозваних институција Косова који не хају ни за своје законе, али и на став међународне заједнице која неформално даје пуну подршку овој трагикомедији. Терористи и криминалци као гарант безбедности? Гротеска!

Прва реаговања оваквом одлуком су различита. Док са једне стране Албанци на улицама косовских градова славе доношење наведених закона, Срби на северу су своје незадовољство исказали истицањем застава Републике Србије. И међународна заједница је подељена по овом питању. Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет је изјавио да ће САД бити уз Владу тзв.„Косова“. Са друге стране, представници ЕУ и НАТО су исказали забринутост оваквим потезом Приштине. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је још раније рекао је да су планови тзв.„Косова“  о формирању оружаних снага у погрешно време те да би могли да подрију стабилност и нашкоде перспективи чланства тзв.„Косова“ у НАТО. Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је рекао да је позиција ЕУ јасна поводом формирања косовске војске, а то је да процес трансформације безбедносних снага тзв.„Косова“ треба да буде инклузиван и дугорочан, у складу са Уставом тзв.„Косова“. Или лаички – подржавамо овај чин.

Какве су последице овог потеза у будућности? Власти у Приштини, као што и најављују, ће свакако настојати да своју власт наметну и северу Косова, и у том смислу, сигурно, неће толерисати „непослушност“ локалних Срба. Следећи потез Приштине ће вероватно бити распоређивање снага будуће војске тзв. „Косова“ на север Косова, као и по српским енклавама на Југу. Без сумње, таква ситуација ће довести до повећања тензија између Срба и Албанаца и нових демонстрација силе Приштине над српским становништвом, а то значи нови егзодус. Услед немогућности да одговоре другачије на овакав потез Приштине, Срби на Северу ће пружити ненасилан отпор присуству будуће војске тзв. „Косова“ што ће довести до асиметричног сукоба. Али колико је то могуће издржати без подршке међународне заједнице?

Питање да ли је формирање оружаних снага Републике Косово претња по безбедности има само један одговор. Јесте. Претња је по безбедност Србије и, пре свега по безбедност Срба широм Косова и Метохије. Претња је и по регион јер ово је само нова коцкица у мозаику стварања Велике Албаније. Перспектива није светла јер је јасна подршка главних спонзора ове криминалне државоликости Републике Косово. Национална авангарда апелује на институције државе Србије и сектора безбедности да рационално и свесни важности овог питања приступе припреми одговора на претњу. Апелујемо и на све остале актере у Републици Србији да буду уз своју државу и нарочито свој народ на Космету.