Умберто Еко у одбрану Националне авангарде

10.11.2018 | Антифашизам

Овај текст је написан као одговор на текст госпође Весне Пешић „Ур фашисти објавили рат Београду”, објављенoм на порталу Пешчаник 10. 10. 2018. године.

Од тренутка када је председник Републике Србије Александар Вучић отворио конференцију „Ка безбеднијој Србији”, Национална авангарда се налазила под плотуном удараца са разних страна идеолошког спектра. Екстремни левичари, који су после пада Берлинског зида преобукли кошуљу лево-либерала, искористили су сваку могућу прилику да нас окарактеришу као екстремне десничаре. Медијско насиље које смо трпели као удружење, али и појединачно, стављањем на стуб срама наших чланова, базира се на неоригиналној оптужби да је све национално по аутоматизму екстремно. Иако смо свесни да је то само опробани метод Стаљинових чистки, наша је дужност да због највећег броја разумних читалаца образложимо зашто Национална авангарда јесте антифашистичка организација. То ћемо учинити на начин на који Весна Пешић и остала деца цвећа нису навикла у модерној Србији – изношењем аргумената и академском деконструкцијом њихових обмана. Као кључни аргумент којим се утврђује наш наводни десни екстремизам, другарица Пешић и другови користе есеј „Вечни фашизам” Умберта Ека. Уколико заиста анализирамо свих четрнаест тачака које је Еко поставио, утврдићемо да би нас сасвим сигурно похвалио као праве антифашисте.

Култ традиције

Национална авангарда је против традиционализма. Концепт националног реализма који смо изложили на конференцији 30. 8. 2018. подразумева критичко преиспитивање традиционалних матрица. Ми смо против синкретичких форми традиционализма. Из тога следи да се залажемо за друштвени прогрес.

Одбацивање модернизма

Национална авангарда се залаже за постмодерну са националним предзнаком. То значи да се основне вредности модерне морају усвојити како би улазак у постмодерну значио прогрес. У прилог томе иде наш позитиван став према тековинама Америчке грађанске револуције из 1776. године, као и према тековинама Српске револуције 1804. Другим речима, сматрамо да антинационални интернационализам коминтерновског типа јесте главна тековина модерне коју треба изоставити на путу прогреса у постмодерну.

Ирационализам

Национална авангарда се залаже за заузимање курса националног реализма у погледу политике државног и националног интереса, о чему сведочи и наш програм „Србија реалног завета”, који смо објавили 30. 8. 2018. на конференцији у Медија центру у Београду. То значи коначни раскид са ирационалним политичким потезима који су последица емотивног посматрања политике и коју су коштали нашу нацију много жртава у последњих 100 година.

Неслагање као издаја

Учешће наших представника на округлим столовима где се размењују ставови са представницима Иницијативе младих за људска права, те Атлантског савета, као равноправним члановима грађанског друштва, довољно говори о нашем односу према интелектуалној критици свега постојећег.

Страх од разлике

Чланство Националне авангарде је мултиетничко и мултиконфесионално, а међу нама има и атеиста. Национални идентитет је за нас грађански идентитет. Сваки даљи коментар је сувишан.

Индивидуална или социјална фрустрација

Чланови Националне авангарде су углавном деца из радничких и сељачких породица, која су успела да се образују и каријерно остваре. Штавише, солидарност коју подстичемо у оквиру нашег трећег стуба усмерена је ка томе да елиминише било какву индивидуалну или социјалну фрустрацију. Такву фрустрацију препознајемо као један од узрока екстремизма против којег се боримо.

Опсесија завером

Национална авангарда одбацује пребацивање одговорности за неуспехе српске нације на било кога другог. Концепт националног реализма који промовишемо усмерен је ка подизању свести о сопственим грешкама које смо као нација чинили и које морамо исправити ради даљег напретка.

Осећај понижења због моћи непријатеља

Сматрамо да се нација не сме руководити емоцијама. Не постоји ни част ни понижење, већ само односи моћи и интереса. Сматрамо да државу треба водити искључиво на основу рационалних процена односа моћи.

Живот је перманентно ратовање

По нашем концепту „Србије реалног завета”, Национална авангарда залаже се за мир како би се национални капацитети, пре свега они привредни и демографски, очували.

Презир према слабијем

Трећи стуб Националне авангарде наше активности усмерава према развоју друштвеног капитала. То значи да најслабије међу нама покушавамо ојачати. Презир било какве врсте је нешто против чега се боримо и као појединци и као удружење.

Култ хероизма и херојска смрт

По концепту „Србије реалног завета”, Национална авангарда излаже најоштријој критици култ смрти и пораза. Сматрамо да у животу и рађању, а не у погибији, јесте будућност нашег друштва.

Мачизам

Национална авангарда противи се политизацији приватне сфере грађанина. Поред тога, подржавамо сваку врсту самоопредељења у складу са Уставом и законима Републике. Штавише, радимо на развијању идеолошке фузије националног реализма и либералног феминизма једнаких шанси, а не једнаких исхода. Сматрамо да анахроне друштвене матрице традицијске природе не значе и идентитет. А идентитет је у фокусу наших промишљања. Не патријархат, нити мачизам. У прилог томе, сматрамо да је термин нација адекватанији од термина отаџбина. Национални идентитет није у колизији са интересима феминизма.

Селективни/квалитативни популизам

Национална авангарда либералну демократију и грађанско друштво сматра првим бедемом одбране националног интереса. Народна скупштина Републике за нас је светиња.

Говор новоговором

Као што се види из нашег јавног деловања, Национална авангарда и њени чланови не користе било какав новоговор, ако тај појам и постоји у савременом српском језику. Овај текст је најбољи доказ.

Национална авангарда је антифашистичка организација. Ми смо млади људи који желе да допринесу својој заједници и наставићемо то да радимо упркос етикетама које ће, сигурни смо, наставити да нас прате.

Савет Националне авангарде