Јасеновац Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности

26 окт,2018

На Београдском сајму је одржано представљање књиге Јасеновац Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности светски признатог израелског експерта за Аушвиц и фабрике смрти у Другом светском рату Проф. др Гидеона Грајфа. Књига је штампана у Израелу. Чланови уређивачког одбора су професори и историчари из Израела, САД, Норвешке, Италије и Јапана.

Ова монографија представља мултидисциплинарну студију којом ће по први пут бити извршена компаративна анализа Аушвица и Јасеновца, од стране светски признатог експерта за Аушвиц, др Гидеона Грајфа.

У сарадњи са консултантима Међународне експертске групе ГХ7, проф. др Грајф потврђује тезу историчара из Израела, али и из других земаља света, да Јасеновац није био радни логор, већ да је био логор смрти. Ову тврдњу потврђује исцрпна анализа на око 700 страна овог светски признатог експерта за Аушвиц, који је 41 годину посветио изучавању феномена фабрика смрти у Другом светском рату.

На представљању су говорили:

проф. др Гидеон Грајф
Њ. Е. др Алона Фишер Кам, Амбасадор Израeлa
Моше Ха Елион (96 година), председавајући Удружења преживелих логораша Аушвица (Израел)
Милинко Чекић (92 године), председник Удружења логораша Јасеновац
Јелена Бухач Радојичић (86 година), преживели логораш из Јасеновца, промотер кампање СТОП РЕВИЗИЈИ.
проф. др Давид Битон, експерт за јудаистичке студије, Оно академски колеџ (Израел)
др Шимон Азулај, експерт за студије холокауста, Оно академски колеџ (Израел)
Катарин Горсач, председник, и Ави Мизраки, извршни директор, Фондација за пројекте о холокаусту (САД)
проф. др Израел Хершковиц, професор емеритус са Медицинског факултета из Тел Авива, експерт за анатомију и форензичка испитивања (Израел)