Заиста, мир нема алтернативу. Последњи догађаји који су потресли Нови Пазар изненадили су јавност. Тињајући сукоб између два дела бошњачке националне заједнице ескалирао је у сам смирај кампање за изборе Бошњачког националног већа. Оваква ескалација није потребна Србији у овом тренутку и Национална авангарда позива две стране да сачувају мир на територији Рашке области и да нађу начин да дијалогом превазићу своје поделе.  

Пре само десетак дана један од кључних закључака на конференцији коју је организовала Национална авангарда – „Ка безбеднијој Србији“ – изрекао је председник Александар Вучић инсистирањем да су Србији најпотребнији рад и мир. Рад да достигнемо оне који су испред нас, а мир да их престигнемо радом. Зато сваки сукоб мора да буде разрешен, пре свега дијалогом! То је једини успешан метод достизања мира. 

На седници Скупштине града Новог Пазара која је имала дневни ред без дискутабилних тачака прекинута је када је у салу упала група наоружаних особа које се повезују са партијом господина Муамера Зукорлића. Седница је нешто касније настављена а до значајнијег сукоба није дошло јер одборници већине напустили салу приликом упада. Градоначелник Новог Пазара, који припада политичким противницима Зукорлића истакао је да је за сукоб најодговорније институције државе Србије јер храброст оних који су прекинули седницу потиче од вишка подршке коју бивши муфтија има од власти у Београду. Шта је узрок овом упаду? Узрок видимо у следећем. 

Шта је узрок?

Узрок је поларизација између припадника бошњачке националне мањине по политичком основу – ко подржава којег лидера Бошњака у Републици Србији. Две политичке групације се већ неколико година боре око политичке моћи унутар ове националне мањине у Републици Србији. Једна је већ поменута група Муамера Зукорлића, а друга је група коју предводи господин Сулејман Угљанин који је већ дуго времена лидер бошњачке заједнице. Сукоби ове две групације посебно су учестали како се спремају избори за Бошњачко национално веће, највиши представнички орган мањина у Републици Србији. Борба за политичку моћ директно узрокује пораст безбедносних изазова на овој територији и доводи у питање безбедност свакодневног живота грађана. 

Држава као чинилац – измишљена чеченизација Рашке области

Посебан елемент ове борбе, који значајно усложњава безбедносне перспективе, јесте (зло)употреба Београда као чиниоца у тој борби. Значајна илустрација тога јесте и инсистирање градоначелника Новог Пазара, иначе противника Зукорлића, да је овакво понашање присталица бившег муфтије последица жеље Београда да инсталира свог Кадирова у Новом Пазару по угледу на Чеченију у Русији. Иако аналогије Чеченија-Рашка тешко да имају везе са реалношћу, брине таква перцеција Београда од једног еминентног представника бошњачке заједнице. И безбедносна перспектива таквог става за суживот на територији Рашка. Да такав став има и конкретне безбедносне последице видело се и у најави да Нови Пазар одбија даљу сарадњу са локалном полицијом, а то значи сарадњу са државом. Градоначелник је оптужио српску полицију да не ради свој посао иако је на челу полиције у Новом Пазару припадник бошњачке нације. Крајње (зло)намерно. Сматрамо да је то погрешно и да представља једнак безбедносни проблем као и упад наоружаних лица у скупштинску салу. 

Мир нема алтернативу и потпуно смо уверени да и међу сукобљеним бошњачким лидерима има простора за дијалог као и да постоји свест и спремност државе Србије да буде медијатор тих разговора како би показала да су неутемељене и крајње злонамерне инсинуације да се спрема чеченизација Новог Пазара. Конференција „Ка безбеднијој Србији“ је показала да сектор безбедности у Србији има слуха и способности, а ПУ Нови Пазар је то одлично показала на терену не дозволивши да буде злоупотребљена од страна у сукобу. 

Secured By miniOrange