Како сазнајемо од познавалаца прилика на Косову и Метохији изненадна смена министра унутрашњих послова Гашија није резултат незадовољства његовим радом већ у притисцима нове снаге из Урошевца у његовој Алијанси ново Косово Беџета Пацолија, министра спољних послова, и коме је та група захтевала да се постави њима близак човек на месту министра. Гаши је смењен а сазнајемо биће постављен Екрем Мустафа, близак групи из Урошевца. Пацоли је поклекао јер се према свим тренутним изворима убрзано приближавају ванредни избори у ткз. Републици Косово. Али кренимо редом.

Пре само десетак дана један од кључних закључака на конференцији коју је организовала Национална авангарда – „Ка безбеднијој Србији“ – био је да је нерешени проблем Косова и Метохије извор претњи по националну безбедност Србије, али и регионалну безбедност целе Југоисточне Европе. Посебан елемент тих претње јесте и нестабилност политичког система ткз. Косова и односа између различитих партија и лидера. Постало је готово опште место указивати на повезаност тих „политичких“ лидера са организованим криминалом који је суштински главни извор финансирања ове државолике творевине. Ипак то није горући проблем док год нема следећег корака – креирања пуне државности ткз. Косова кроз трансформацију Косовских снага безбедности у Оружане снаге Косова као партнера САД и НАТО како то воле да кажу представници Албанаца на Косову и Метохији.

Војска ткз. Косова прети региону

Један од главних заговорника ове трансформације је и Кадри Весељи, председник ткз. Скупштине Косова који је недавно изјавио да без обзира на став Српске листе и Срба трансформација ће бити извршена до краја године. Седница ткз. скупштине Косова са овим тачкама дневног реда је заказана за четвртак, што је изазвало негодовање и нападе опозиције пре свега Самопредељења, као и Демократског савеза Косова јер су тражили да буду на дневном реду раније. Ипак, ткз. влада Косова је морала да повуче претходни предлог због техничких зачкољица које се тичу буџета будућих оружаних снага. Опозиција иако је бојкотовала претходну седницу најавила је свој долазак на гласање о сету закона којим ће бити створене Оружане снаге Косова.

Истовремено, стигле су и информације да је министар унутрашњих послова ткз. Косова Бејтуш Гаши смењен. То је други министар овог ресора који је смењен од формирања владе Рамуша Харадинаја. Иако би свако помислио да је први узрок смене константно насиље према Србима и не решавање различитих случајева насиља, крађа, убистава који Србима чине живот немогућим на вековним огњиштима – то није разлог. Према изјавама представника Алијансе за ново Косово чији је лидер Беџет Пацоли и из које долази Гаши разлог његове смене је што је превише миран (!?) за то место, те да је лоше решавао проблеме грађана. Са друге стране, медији Косова спекулишу да је министар смењен јер се сумња да је у вези са организованом криминалном групом која је обавила низ пљачки банака на територији Косова и Метохије. Без сумње, прави човек да заштити Србе.

Нови избори на помолу?

Добри познаваоци прилика међу политичким странкама државоликог Косова сматрају да је разлог смене ипак више изазван политичким него одређеним безбедносним потребама. Једна од најјачих групација у Алијанси Беџета Пацолија налази се у Урошевцу и наводно је захтевала да њен човек постане министар унутрашњих послова иначе ће да напусте Пацолијеву Алијансу. Смена Гашија и очекивано именовање Екрема Мустафе указује на то да је Пацоли попустио. Разлози попуштања су јасни. Спремају се ванредни избори у ткз. Републици Косово јер сукоби међу лидерима око безбедносних и других интереса постају све јачи. Почело је јурцање по терену политичких оперативаца у циљу припреме за изборе, а већ сада је видљиво да ЛДК и њихови лидери Иса Мустафа и Кадри Весељи предњаче у томе.

Зато инсистирање Весељог на што бржем усвајању закона о трансформацији у Војску Косова без обзира на став Срба који директно страхују од те (не)безбедносне структуре најјаче указује да су кренуле припреме за изборе. А кампања на државоликом Косову има увек само један циљ – Србе. Зато верујемо да ће се напади на наш народ наставити јер је то најбољи начин скупљања поена међу Албанцима.

Сигурно је да ткз. Косово наставља да буде извор нестабилности и претњи по безбедност и грађана на територији АП Косово и Метохија, посебно Срба, претњи по националну безбедност Републике Србије, али и по регионалну безбедност Југоисточне Европе. Оно што нас охрабрује јесу поруке са конференције Националне авангарде где се јасно види да је наш сектор безбедности свестан и спреман на изазове који долазе са територије јужне српске покрајине.

Господине Весељи, Пацоли, Мустафа, Гаши – овај пут нећете своје поене да добијете на рачун Срба и Републике Србије.