Победа Вишеградске групе по питању квота за мигранте

јун 29, 2018

Pobeda visegradske grupeПредседници владе Чешке и Пољске, Андреј Бабиш и Матеуш Моравјецки, задовољни супостигнутим решењемоко избеглица на самиту Европске уније у Бриселу. Одустајање од обавезујућих наметнутих квота запримањемигранатасу означили за велики успех вишеградске четворке. Након две године мучних расправа, контроверзи и притисака цела ЕУ једногласно је прихватила став Пољске и Вишеградске групеда се не прихвата принудно размештање.

Пољски премијер је након деветочасовне расправе о миграцијам рекао да је јако задовољан. „То је јако добар компромис. Постигли смо шта смо хтели. Наведено је да је релокација на добровољном принципу,а Даблин и азил утемељени на консензусу“, рекао је јутрос Моравјецки.

И чешки премијер Андреј Бабиш оценио је да је ноћашњи компромис велики успех управо Вишеградске групе јер је постигла основно за шта се борила – да Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска не морају да примају избеглице на основу националних обавезујућих квота које би им наметнуо Брисел. „Постигнутаје велика победа, јерсмо се као В4 се изборили за оно што смо хтели. То значи да неће бити квота. Хтели смо, поред начела добровољног прихватања у релокацији, такође и центре за задржавање ван европског континента, обавезу борбе против кријумчара и правила за деловање невладиних организација“.

Шефови држава и влада ЕУ договорили су се ноћас да ће у оним земљама чланицама које се добровољно укључе отварати затворене центре за убрзану контролу и одвајање избеглица које имају шансу да добију азил од чисто економских миграната који морају одмах да се врате одакле су дошли. Те земље ЕУ ће мигранте који допру до Италије преузимати на контролу у своје центре добровољно. ЕУ ће такође у сарадњи са УНХЦР и Међународном организацијом за миграције размотрити могућност отварања таквих центара брзе контроле, тзв. „платформи искрцавања“и у Северној Африци.