Промоција књиге Дипломатска мисија капетана др Давида Албале

2 јун,2018

Према речима израелског премијера Нетањахуа из 2014. године, јеврејски и српски народ одувек су били пријатељски народи. Јевреји су били и остали лојални грађани који су давали пун допринос Србији, коју су сматрали својом државом. Један од многобројних „Срба Мојсијеве вереˮ који је дао немерљив допринос очувању Србије био је капетан Давид Албала.

Албала – учесник оба Балканска рата, лекар српске војске на Крфу. Крајем 1917. године одлази у Вашингтон како би помоћу свог јеврејског порекла лобирао за помоћ Србији у америчким политичким круговима. Успео је да обезбеди ратни зајам од милион долара. Албала је сличну мисију имао и 1941. покушавајући да помогне наоружавање угрожене Краљевине Југославије. Јеврејска заједница у САД поново нам је помогла, али посао није успео да се реализује због изненадног Хитлеровог напада.

На промоцији књиге о дипломатској мисији Давида Албале говорили су професор др Гидеон Грајф (Gideon Graif), директор израелског Института за Холокауст, амбасадорка др Љиљана Никшић, асистент МА Дејан Јовановић, и потомци Давида Албале који живе у САД, а са којима је до недавно био изгубљен сваки контакт.