Велики успех антиестаблишментских и партија деснице у Италији

мар 5, 2018

italy election color revolutionНајбоље резултате на изборима у Италији имају две антиестаблишмент странке које су заједно добиле око 65% гласова. Евроскептични Покрет пет звездица је појединачно гледано највећа странка са трећином од укупног броја гласова. Али Лига која предњачи у Савезу странака деснице, који укључује и странке Напред Италија и Браћу, добила је око 34% гласова. Обе ове странке су прошле одлично на изборима јер су се концентрисале на проблеме корупције у институцијама, економске тешкоће и илегалну имиграцију. Подсетимо, више од 600.000 миграната стигло је само из Либије у Италију од 2013. године, што је узнемирило многе Италијане. Иако ниједна странка неће моћи да самостално влада, пораст подршке овим странкама упоређен је са Брегзитом и победом Доналда Трампа у САД.

Бивши премијер Матео Рензи поднео је оставку на место лидера владајуће левичарске Демократске странке, која је имала изузетно лоше резултате добивши мање од 20% гласова. Он је рекао да се странка неће придружити коалицији са “анти-системским снагама” и да ће уместо тога ићи у опозицију.

Резултати су показали да је Лига освојила широке делове севера Италије, док је Покрет пет звездица најјачу подршку добио на југу.