Национална авангарда на изложби о Јасеновцу у Уједињеним нацијама

28 јан,2018

Члан Националне авангарде и асистент Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Дејан Јовановић, присуствовао је, као члан делегације Министарства спољних послова Републике Србије, отварању изложбе о Јасеновцу у згради Уједињених нација у Њујорку. На изложби, која је отворена синоћ касно по српском времену, своја ужасна искуства пакла Јасеновца и Јастребарског испричали су и преживела деца логораши Смиља, Јелена и Гојко.

Изложба је отворена у склопу обележавања Дана Холокауста, а на иницијативу Републике Србије и Републике Српске, уз одобрење Генералног секретара УН, Антониа Гутереша. Отворио ју је министар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, који је, између осталог рекао:”Исто као што Пленковић одлази у Јерусалим да се поклони сенима у Јад Вашему, очекујемо да то уради у Хрватској и самом Јасеновцу и да јасно дефинише и каже ко су жртве. Да је један човек убијен зато што је Јеврејин или Србин то је брука за човечанство”.

Огромна част и признање је бити на овом историјском догађају за српски народ, који представља почетак борбе за истину о Јасеновцу након 70 година и одуживање сенима предака који су убијани мученичком смрћу само зато што су Срби.

STOP REVISIONISM