Округли сто: Стање безбедности у Србији 2017

дец 22, 2017

Данас је у Медија центру у организацији Удружења „Наука и друштво” одржан панел „Стање безбедности у Србији 2017” о општем стању јавне безбедности у земљи данас. Повод за организовање панела били су догађаји на јужној трибини стадиона ЈНА током последњег дербија. На панелу су говорили:

Јелена Вукоичић, доцент на Факултету политичких наука у Бањој Луци, испред удружења „Национална авангарда”;
Владе Радуловић, војни аналитичар и извршни директор „Атлантског савета;
Владимир Џигурски, извршни потпредседник „Струковног удружења полиције и
Слободан Анђелковић, доцент на предмету безбедности Универзитета „Унион.

Панел је модерирао Никола Вујиновић, сарадник на мастер програму Међународна безбедност на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На почетку панела модератор Никола Вујиновић поставио је оквир данашњег панела истичући да је тема пре свега стање јавне безбедности у Републици Србији, са нагласком на улогу МУП-а. Кроз низ објективних показатеља, чији су извор званични органи али и истраживачи из невладиног сектора, Вујиновић је показао да поверење грађана у МУП расте. Потом је реч препустио говорницима.

Јелена Вукоичић скренула је пажњу на опасност „инструментализације навијачких група, нарочито од стране обавештајних служби страних земаља у циљу дестабилизације земље и подривања уставно-правног поретка. Као пример навела је значајно учешће неких навијачких група у обојеној револуцији 5. октобра 2000. године, када је ТВ Б92 наградио једну групу „за посебан допринос у борби против режима Слободана Милошевића.

Ucesnici panela

Владимир Џибурски изнео је свој поглед на стање безбедности „из система и апострофирао да има помака у функционисању система безбедности, како на решавању проблема унутар самог система тако и на контроли убацивања страних држављана. Као пример бољитка у оквиру система безбедности навео је повећање капацитета опреме припадника МУП-а, додавши да је „полиција после дванаест година први пут добила нових седам стотина возила.

Владе Радуловић је на почетку излагања навео да морамо разликовати „навијаче од хулигана”. Говорећи о Стратегији одбране и Стратегији националне безбедности из 2009. године, рекао је да „хулиганске групе нису препознате”. „Ако се држава системски обрачунава са хулиганским групама, онда то треба да се догоди на свим њеним нивоима функционисања”, рекао је Радуловић и сложио се да државу Србију угрожава утицај страних фактора.

Према мишљењу Слободана Анђелковића, стање безбедности, које се у теорији може оквалификовати као нарушено или успостављено, у Србији се може оценити као успостављено. Додао је да се са аспекта обичног грађанина безбедност можемо оценити позитивно, што није случај са многим земљама Западне Европе, где постоје тзв. „no-go” зоне.

У другом кругу излагања говорници су се сложили да је стање безбедности у Србији стабилно, да постоје изазови, али и да сектор безбедности има капацитете да се са изазовима избори.

На крају панела модератор Никола Вујиновић истакао је општи закључак свих учесника – да је стање безбедности у Србији задовољавајуће, да систем безбедности функционише добро, а да постоје места за унапређење, нарочито после унапређења техничке опремљености полиције и осталих актера сектора безбедности.

Информативна служба „Националне авангарде